Allt fler tjejerpå byggprogrammet

I Uppsala har det skett en rekord­ökning av antalet tjejer på gymnasieskolans byggprogram. På Bolandsgymnasiet går det i dag 48 tjejer på programmet. För fem år sedan var de bara sex.

Jessica Lundberg och Madde Gunnarsson har valt målarutbildningen.

Jessica Lundberg och Madde Gunnarsson har valt målarutbildningen.

Foto: Hans E Ericsson

Uppsala2009-03-07 08:01
- Vi har sett en kraftig ökning. Det skedde ett tydligt trendbrott någon­stans i mitten av det här decenniet, säger rektor Reine Sjödin.
Enligt Skolverkets statistik är det en del av en större trend, att könsfördelningen håller på att jämnas ut inom fler av de utbildningar som betraktats som typiskt manliga eller kvinnliga.

Nationellt har andelen kvinnor som läser utbildningar inom bygg ökat från tre procent till nio under de senaste fem åren. I Uppsala är ökningen betydligt större.
Bolandsgymnasiet är en av de skolor som har bygg­utbildning i Uppsala. Skolans rektor, Reine Sjödin, tror att den stora ökningen av tjejer på gymnasiet beror på en kombination av den starka efter­frågan på byggarbetsmarknaden och de många heminrednings­programmen tv de sista tio åren.
Första året läser alla elever på byggprogrammet samma kurser. I tvåan är det dags att välja inriktning. Flest tjejer går det i målarklasserna. Sedan tre år läser lika många tjejer som killar där.

Madde Gunnarsson valde byggprogrammet efter att ha praoat på en målerifirma. Hon har ­alltid ­gillat att rita och vill helst bli deko­rationsmålare. Trots att de är många tjejer i klassen ­märker hon av att de fortfarande inte är så vanligt med kvinnliga målare ute i arbetslivet. Arbetskamraterna har vant sig, men inte alltid kunderna.
- När vi kommer är det många gamla tanter som säger att "Åh, här har vi många fina flickor" och ser förvånade ut. Men det känns som att de flesta tycker att det är väldigt roligt, säger hon.
I klasserna för plåtslageri, mureri­, snickeri och anläggning är de betydligt färre. Lovisa Lychnell läser till murare.
- Jag ville jobba med något praktiskt. För mig blev det lite en grej att det är så få tjejer. Jag tycker om att göra det som inte alla andra gör, säger hon.

UNT rapporterade så sent som på fredagen om flera varsel inom byggsektorn.
Lovisa Lychnell­ säger att hon inte funderade särskilt mycket­ på hur arbetsmarknaden såg ut när hon valde utbildning. Hon ville mest göra något­ hon tycker är roligt. Men hon säger­ att de sämre tiderna har fått henne att fundera lite över hur det ska bli sedan­. Trots det vill hon uppmana fler tjejer­ att söka sig till bygg­sektorn.
- Många tror nog att de inte ska orka, men det är inget problem. Jag tror att det kommer att bli fler tjejer. Det ska jag se till!
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om