Allt fler spelmissbrukare i Uppsala

Allt fler söker hjälp hos Uppsala kommun för sitt spelberoende. Beroendekliniken vid Akademiska sjukhuset har nämligen inte resurser att ta emot spelmissbrukare.

Foto: Rolf Hamilton

Uppsala2008-03-05 00:01
Samhället kommer att behöva lägga mer resurser på spelberoende i framtiden, säger kommunens enda handläggare.
Karin Tengstrand är Uppsala kommuns enda handläggare för spelberoende. Hennes kontor finns på kommunens alkohol- och narkotikamottagning. Där tar hon sedan några år tillbaka emot personer med spelproblematik.
- Vi ligger i framkant i Uppsala. Det är ovanligt att folk i kommuner är speciellt tilldelade att arbeta med spelberoende, även om jag vid behov måste prioritera alkohol- och narkotikaärenden, säger Karin Tengstrand.

Hos henne kan den spelberoende få stöd och rådgivning. Karin Tengstrand utreder om personen behöver en behandling. I så fall kan hon lotsa personer vidare till terapeuter i Uppsala och Gävle. Förra året fick några personer åka till ett behandlingshem för just spelberoende.
Karin Tengstrand säger att antalet kontakter med spelberoende har ökat. Bland dem som ringer finns ungdomar och medelålders svenskar och invandrare. Män och kvinnor. Vid starten 2005 var det spelmaskiner som orsakade problem, i dag är problemet oftare förknippat med spel över Internet.
Telefonen kan gå varm, berättar hon, men inte alla som ringer vill komma och samtala. Under förra året resulterade alla kontakter i att hon gick vidare med enskilda möten med 23 spelberoende.

- Det blir fler och fler som hör av sig. De är stressade och oroliga över att ha spelat bort hela hyran och alla sina pengar. Många mår jättedåligt och det finns en hög självmordsbenägenhet bland dessa.
Hon tror att uppmärksamhet i media kring mottagningen har bidragit till att fler hör av sig. Det har även blivit vanligt att anhöriga ringer för att få råd om hur de kan hjälpa den som är drabbad.
På beroendekliniken vid Akademiska sjukhuset har man aktivt börjat fråga patienterna om de har problem med spelande. Det har visat sig att spelberoendet kan vara en av problembitarna bland patienter som har problem med alkoholen.

- Det är en följd av alkoholkonsumtionen. Man tappar omdömet och spelar, säger Tobias Eriksson, chefsöverläkare vid beroendekliniken.
Beroendekliniken har börjat ta hjälp av kommunens mottagning. På beroendekliniken finns det nämligen enbart kompetens för att behandla alkohol- och drogproblem.
- Det är inte helt enkelt att hitta en behandlingsmetod för spelberoende. Det har tvistats om ifall spelberoendet är en impulskontrollerad störning eller jämförbart med andra beroenden av till exempel alkohol, säger Tobias Eriksson.

Karin Tengstrand tror att både kommunen och landstinget har att vinna på ett närmare samarbete kring spelberoende. Tobias Eriksson håller med och tror att landstinget skulle kunna bistå med till exempel psykiatriska utredningar kring individens spelande.
- Ett samarbete skulle gagna personen som söker hjälp, säger han.
Fakta:
Mellan 126 000 och 157 000 personer spelar varje månad nätpoker i Sverige. Över en fjärdedel uppger någon form av spelrelaterade problem. Det framgår av en särskild rapport om nätpokerspelandet, som tagits fram av Stockholms universitet på uppdrag av Statens folkhälsoinstitut, FHI.
Den senaste vetenskapliga undersökningen om spelvanor och spelmissbruk gjordes för tio år sedan. Av den framgick att 38 000 svenskar hade fått så pass allvarliga spelproblem att de kunde betecknas som spelberoende.
FHI genomför en årlig folkhälsoenkät. Av de undersökningar som genomförts under åren 2004-2006 har andelen svenskar med riskabla spelvanor varierat mellan 3,5 och 3,9 procent.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!