Allt fler söker vård i utlandet

Den årliga kostnaden för patienter som söker sjukvård utomlands har fördubblats på sex år. Totalt har över 72 miljoner kronor betalats ut av Försäkringskassan. Vårdmäklaren Fecit i Uppsala, tror att utvecklingen kommer att fortsätta så länge köerna till sjukvården är så långa som de är Sverige.

Christa Sandin på vårdmäklaren Fecit i Uppsala.

Christa Sandin på vårdmäklaren Fecit i Uppsala.

Foto: Pelle Johansson

Uppsala2010-10-04 12:03

När möjligheten att söka vård utomlands i enlighet med EG-fördraget infördes år 2004 så fick 147 personer ja på sin vårdansökan av försäkringskassan. Kassan, som bekostar vården, betalade totalt ut 8,3 miljoner kronor.
Förra året fick 1 072 personer sin vård godkända till en kostnad av 16,1 miljoner kronor. En minskning av antalet ansökningar har visserligen skett under de senaste årens ekonomiska kris. Men Christa Sandin som leder vårdmäklaren Fecit tror att siffrorna kommer att stiga igen
– Vi förmedlar cirka 100 behandlingar om året och jag tror att intresset kommer att öka. Många som stått i kö länge känner inte till möjligheten att söka vård utomlands. Flera som skulle vilja avstår därför att det är så mycket osäkerhet och byråkrati kring det hela, säger hon.

Fecit erbjuder sig att ta hand om hela processen, från att boka sjukhus, hotell och resa till kontakterna med Försäkringskassan. Bolaget har dessutom egna specialister som kan bedöma sannolikheten för att en patient får ersättning av kassan. Fecit tar betalt för uppdraget, pengar som den vårdsökande får ta ur egen ficka.
De flesta som söker sjukvård utomlands gör det i Tyskland, som har den näst största sjukvården i världen och kapacitet för att göra fler operationer. På andra plats kommer Spanien där många svenskar bor permanent. Finland, Danmark och England är andra populära vårdländer. Till de baltiska länderna åker många för att få tandvård.
– Vanligaste sjukvården är ortopedi – höftleder, knän och diskbrock. Vi har också en del cancerbehandlingar. Vissa som är svårt sjuka kan få en andra bedömning utomlands. Vi har också många fetmaoperationer. Där är väntetiderna fem sex år, säger Christa Sandin.

Är inte det här ett sätt för dem att köpa sig en gräddfil inom sjukvården?
– Ingen sjukvård är helt rättvis. Allt fler köper privata sjukvårdsförsäkringar som ger dem företräde i vården och då belastar de den svenska vården. Att göra sina operationer i ett annat länd där det finns kapacitet innebär ju att personerna lämnar sin plats i den svenska kön, och man ska komma ihåg att utlandsvården betalas av Försäkringskassan, inte av landstingen.
Patienten måste lägga ut pengarna för operationen själv. Det kan handla om 100 000-tals kronor. Garanterar ni att Försäkringskassan godkänner behandlingen och betalar tillbaka?
– Ja, så långt det går. Därför har vi knutit till oss medicinska specialister. Vi har ännu inget fall där vi gjort någon missbedömning. Men skulle det ske så får vi försöka komma överens med patienten, säger Christa Sandin.
I pengar mätt kommer flest vårdsökande från Stockholms län. På andra plats ligger Skåne. Intresset från Uppsala tycks vara svalt. Under 2009 gjordes bara 14 ansökningar. Drygt 400 000 kronor har betalats ut, enligt statistik från Försäkringskassan.

Om landstingen lyckas korta vårdköerna och det leder till att färre söker vård utomlands så tror Christa Sandin ändå det finns en marknad för vårdmäklare.
– Vi förmedlar vård inom hela EU och från andra länder till Sverige. Vår högspecialiserade vård är i världsklass. Det finns dem som vill blir opererade i Sverige så vi håller på att ta fram ett koncept för utländska patienter som vill ha vård här, säger hon.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om