Allt fler patienter söker akutvård

Uppsala närakut når inte målet att avlasta den stora akutmottagningen på Akademiska sjukhuset. Det visar en utvärdering. I stället ökar antalet patienter.

Uppsala2011-12-19 13:00

Akutvården i Uppsala län är hårt belastad. På den stora akutmottagningen på Akademiska sjukhuset i Uppsala är kötiderna långa, och arbetsbelastningen för personalen är tung.
Och det kommer fortsätta vara tungt för akutsjukvården. Tillströmningen av patienter ökar, och enligt nya prognoser kommer ökningen att fortsätta.
För att minska trycket på den stora akutmottagningen har landstinget bland annat öppnat Uppsala Närakut i januari 2008, och ortopedakuten i maj 2010.

Båda mottagningarna har fungerat bra sedan de öppnade och patienterna strömmar till, och båda har fått tillåtelse av landstinget att gradvis ta emot fler patienter. Men en utvärdering, som genomförts av forskaren Åsa Muntlin Athlin vid Uppsala universitet, visar att målet att avlasta akutmottagningen på Akademiska sjukhuset inte uppfylls. På ortopeden på Akademiska sjukhuset har en avmattning märkts av, men samtidigt har det totala antalet patienter som söker akut vård ökat.
Utvärderingen visar att mer än en femtedel av patienterna på akutmottagningen i stället hade kunnat söka vård på närakuten. Endast 14 procent av patienterna hänvisades vidare. På barnakutmottagningen bedömdes en tiondel av patienterna ha kunnat skickas vidare till Uppsala Närakut, men inte en enda skickades vidare.

Enligt Åsa Muntlin Athlin finns det många orsaker till varför patienterna inte hänvisas vidare i systemet, men framför allt visade utvärderingen på en okunskap om vad Närakuten ska kunna hjälpa till med, både personalen på sjukhuset och från allmänheten.
– Det fanns en tveksamhet över vilka patienter som kunde hänvisas till närakuten, och på samma sätt var vissa patienter tveksamma över att söka vård någon annanstans, säger hon.
Maria Carles, verksamhetschef på Uppsala närakut, känner igen problematiken och enligt henne hålls täta möten mellan olika enheter inom akutvården i Uppsala för att förbättra samarbetet. Men det tycks inte räcka.
– Det beror på flera saker. Kännedomen om vilka grupper som vi på närakuten kan ta emot är ett exempel. Men personalen måste också motivera patienten till att söka sig vidare. Även personalen måste vara övertygad om att den här lösningen är det smartaste sättet, säger hon.

Enligt Miriam Eriksson (KD), ordförande i Hälso- och sjukvårdsstyrelsen i landstinget i Uppsala län, har förväntningarna i antalet patienter som skulle söka sig till närakuten har infriats.
I november ägde 600 sjuksköterskebesök och 625 läkarbesök rum på mottagningen.
– Men själva upplevelsen är kanske inte att sjukhuset har blivit avlastat, eftersom antalet patienter har ökat totalt sett, säger hon.
Avtalet med närakuten går ut nästa år och då kommer en ny upphandling att ske.
– Inför upphandlingen ser vi över hur det har varit och vilka volymer vi kan förvänta oss och vad som skulle behövas för
att på ännu bättre sätt avlasta. Kanske kan andra verksamheter läggas till, säger hon. 
Men att försöka minska köerna inom akutvården genom att öppna fler vårdalternativ tror inte Åsa Muntlin Athlin är rätt väg att gå.
– Att avlasta akutmottagningarna, i den bemärkelsen att minska antalet sökande patienter, kan inte lösas bara genom att tillföra nya alternativ av vård om vi inte på samma gång informerar och guidar allmänheten till de olika alternativ för vård som erbjuds, säger hon.

FAKTA

 Vårdkvaliteten är god
Utvärdering. Rätt vård, till rätt patient, vid rätt tidpunkt och på rätt vårdnivå genomfördes under 2010 och är en del i ett större forskningsprojekt med syftet att utvärdera vårdkvaliteten och patientsäkerheten på Uppsala närakut.
Utvärderingen, som genomfördes bland annat med hjälp av patientenkäter, intervjuer och observationer, visar att kvaliteten på vården är mycket god men att målet med att avlasta akutmottagningarna vid Akademiska sjukhuset inte uppfylls.
Materialet kommer nu att analyseras ytterligare för att sedan publiceras av Åsa Muntlin Athlin i vetenskapliga tidskrifter.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!