Allt fler nyanlända barn

NYHETER. Antalet elever i förberedelseklass ökar dramatiskt i Sigtuna kommun. Det innebär stor press på skolorna som tvingas ta emot fler elever än vad de har kapacitet för.

Uppsala2014-02-18 17:05

Förberedelseklasserna är till för barn som precis anlänt till Sverige och behöver lära sig svenska språket innan de kan ta del av vanlig undervisning. De senaste fem åren har antalet elever i dessa klasser tredubblats i Sigtuna kommun.

Tidigare räckte det att Valsta- och Sagaskolan tog emot de nya barnen. Under många år låg elevantalet konstant runt 50 elever. Men 2009 hände något.
– Det skedde en explosion av elever. Och ökningen har fortsatt, säger Ulla Renström som förra året anställdes som samordnare för verksamheten.

I dag har Sigtuna kommun 172 elever i förberedelseklass. För att lösa den stora tillströmningen startade både Ekilla- och Norrbacka­skolan förberedelseklasser förra året.

Men trots det har inte Sigtuna kommun kapacitet för alla barn. Det saknas ungefär 40 platser.
– På Norrbackaskolan har man just nu dubbelt så många barn som man har kapacitet för. I dag har man en paviljong på skolgården, säger Ulla Renström.

För att minska pressen på de skolor som tar emot barn ska kommunen öppna klasser även på S:t Pers skola. Men inte heller där finns tillräckligt med plats. Precis som på Norrbackaskolan blir lösningen en tillfällig paviljong.

Ulla Renström tycker att politikerna måste se till att Sigtuna kommun har bättre framförhållning.
– Innan vi har skapat plats för de elever som vi har så har vi för många elever igen. Man måste ha luft för att det kan komma fler barn. I dag väntar man till att man når bristningsgränsen innan man ökar resurserna, säger hon.

Ulla Renström har arbetet med nyanlända barn sedan 1970-talet. Hon säger att kunskapen hos politiker är bättre men att det finns mycket kvar att göra.
Bland annat tycker hon att ansvariga måste inse att man måste ge elevhälsan ökade resurser.
– Många kommer från svåra förhållanden. En del barn lär sig inte svenska för att de har blockeringar och trauman. Vissa är väldigt deprimerade. Det ställer högre krav på elevhälsan, säger hon.

Förutom undervisning i svenska språket erbjuds eleverna undervisning och studiehandledning i modersmålet. Förra året ökade kommunen resurserna för handledningen. Problemet nu är att det inte går att hitta personal.
– Vi har inte handledare i alla språk. Inte ens i engelska, säger Ulla Renström

Förberedelseklassen

I förberedelseklassen ska eleven få grundläggande kunskaper i svenska, Sveriges samhälle, kultur, natur, djur, geografi samt historia. Hur länge eleven går kvar i förberedelseklassen är individuellt, men vanligt är att man kan slussas ut i ordinarie undervisning efter cirka två år.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om