- Jag förstår att det finns uttråkade ungdomar och bråk men vår förhoppning är att hjälpa till innan något sker. När vi har gått har det varit väldigt lugnt och jag tycker att vi gör nytta, säger Carita Holm.
Hon är ansvarig för nattvandrarföreningen i Sävja som startade i september förra året, efter en insändare i UNT som tog upp att det inte fanns något att göra i området.
- Det blev en debatt om den här insändaren och många reagerade på den. Jag satt på ett kafé och hörde personalen säga att det finns saker att göra i Sävja men att det behövs resurser och människor som vill jobba för sitt lokala samhälle, säger Carita Holm.
Carita flyttade till Sävja 2009 och berättar att hon sedan dess velat hjälpa till i området. Hon började undersöka vad hon kunde göra och upptäckte att det funnits nattvandring i området tidigare, men inte i någon organiserad form. Hon tog kontakt med de som nattvandrat förut och fick hjälp av kommunen. Bland annat gjorde hon en sida på Facebook, skapade en e-post och informerade på andra sätt för att nå ut till människor.
- En nattvandrarförening kändes som en bra start och vi är ett gäng glada vandrare som vill hjälpa till. Allting är helt fritt och ideellt, berättar hon.
Gruppen brukar gå varannan vecka men kan gå oftare om de får information om att det är oroligt i området. Bland annat gick de dagen innan julafton eftersom många barn och ungdomar var lediga från skolan.
- För mig har vandrandet gett en väldigt positiv bild av barn och ungdomar i området, de är glada och trevliga när de ser oss. De tycker om att se vuxna i området och vi vill visa att vi bryr oss och stöttar ungdomarna, säger Carita Holm.
Antalet nattvandringsföreningar i Uppsala kommun gick under 2016 från fem till tolv stycken. Bland annat har föreningar i Stenhagen, Vattholma och Sävja grundats under det gångna året.
- Vi har jobbat väldigt målmedvetet för att öka antalet nattvandrare och det har gett fantastiskt resultat. Det är ideella människor som är ute och går på gatorna och vi vill vara ett stöd för dem, säger Hilde Wiberg, samordnare för skola, socialtjänst och polis (SSP) inom Uppsala kommun.
- Det är eldsjälar i varje nattvandrarförening som håller igång det och vill hjälpa till. Antalet föreningar växer så det knakar och det är tack vare eldsjälarna som håller det levande, säger Hilde Wiberg.