Allt fler får skyltarna stulna

Stulna registreringsskyltar är ett växande problem. Kerstin Lund fick skylten stulen under ett besök på Ikea.

Kerstin Lund blev bestulen på en registeringsskylt.

Kerstin Lund blev bestulen på en registeringsskylt.

Foto: Hugo Nabo

Uppsala2013-03-23 06:45

En lördagkväll i mars när Kerstin Lund kommer ut på parkeringen vid Gränby centrum upptäcker hon att registreringsskylten fram på hennes bil är borta. Stulna regskyltar har blivit ett växande problem.
- Den var bortskruvad och jag tror att det hände på Ikeas parkering under tak där jag hade varit strax innan.

Stulna registreringsskyltar är ett växande problem. I mars i år är 17 217 skyltar efterlysta enligt Transportstyrelsens register vilket är den högsta siffran någonsin. I mars 2006 var motsvarande siffra 12 835. 
- Visst stjäls det fler skyltar men fordonsparken växer ju också vilket man bör tänka på att för att nyansera bilden, säger Mikael Andersson, pressansvarig för registerfrågor vid Transportstyrelsen.
I så gott som samtliga fall stjäls skyltarna för att användas i ett kriminellt sammanhang, säger Lisa Sannervik, presstalesperson vid Uppsalapolisen.
- Den kan användas för att smita från bensin, för att undkomma p-böter eller vid rån. Den kan också användas för att föra ut en stulen bil ur landet. Och brottet begås ofta snabbt efter stölden innan skylten har hunnit bli efterlyst, säger Lisa Sannervik.

För att göra det svårare för polisen stjäl förslagna tjuvar registreringsskyltar om möjligt från samma bilmodell och färg som den bil man vill sätta skylten på.   
- Stulna registreringsskyltar är ett stort problem och ofta en väldigt frustrerande upplevelse för bilägaren, säger Mikael Högskoog, pressansvarig vid Motormännen.
Kerstin Sundvall, jurist vid Motormännen, säger att man genast ska anmäla stölden till polisen och där få provisoriska skyltar. Därefter vänder man sig till Transportstyrelsen för att få nya ordinarie skyltar.
- Sedan får man hålla extra koll så att man agerar vid felaktiga krav, säger hon.
Om man får felaktiga felparkeringsavgifter på grund av de stulna skyltarna kan man i första hand vända sig till polisen och hänvisa till polisanmälan. Får man en felaktig kontrollavgift, på tomtmark och liknande, ska man inte betala utan bestrida den och skicka med en kopia av polisanmälan till p-bolaget. Vid felaktiga trängselskatter begär man omprövning hos Skatteverket.

Kerstin Lund har gjort allt rätt. Hon anmälde stölden till polisen, fick en provisorisk skylt, och har nu även fått en ny ordinarie skylt av Transportstyrelsen.
- Än har jag inte fått några felaktiga räkningar, men man vet aldrig. Som ett råd till andra vill jag uppmana att kolla bilen ofta så att man är med när det händer.

Inga lokala register

Något lokalt register finns inte utom för Stockholms län som fick det i samband med att trängselskatterna infördes. Nära hälften av alla efterlysta skyltar är från Stockholms län. Efterlysningen ligger kvar i två år.
Transportstyrelsen är mycket restriktiv med byte av registreringsnummer. Men om en stulen skylt används vid brott och en person drabbas ekonomiskt, till exempel genom felaktiga p-böter, kan en prövning göras. Läs mer på Transportstyrelsens hemsida, transportstyrelsen.se

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!