Allt fler fångar JO-anmäler Åbyanstalten

Åby är den öppna anstalt som har fått mest kritik av JO för dålig behandling av fångar. Personalen har bristande kunskaper och ska utbildas omgående, säger kriminalvårdschefen i Uppsala.

Uppsala2005-11-28 19:58
Var tionde JO-anmälan från fångar leder till att justitieombudsmannen kritiserar kriminalvården. Mest kritik får de stora och slutna fängelserna Hall och Kumla, men på sjunde plats kommer den öppna Åbyanstalten utanför Uppsala.
— Ju strängare säkerhet desto fler anmälningar. Åby ligger högt med tanke på att det är en öppen anstalt, säger Jörgen Buhre, byråchef på JO med ansvar för kriminalvården.
Hittills i år har JO kritiserat kriminalvården i 121 fall, mer än dubbelt så många som för fem år sedan. Jörgen Buhre förklarar ökningen med att det i år har avgjorts ovanligt många gamla fall, och med de senaste årens överbeläggning på fängelser och häkten. Det skapar irritation — och fler anmälningar.
— Intagna kan inte ta emot besök eftersom någon bor i besöksrummet, och två personer måste dela ett rum som är avsett för en.

Långa handläggningstider
För fem år sedan fick JO 497 anmälningar från fångar varje år. Hittills i år är antalet 814. Anmälningarna rör också otillåtna granskningar av myndighetsbrev och förolämpningar.
— Personalen kan kalla dem idioter, enarmad banditer eller djur. Vissa anstalter förekommer oftare än andra när personalen har sagt dumma saker, säger Jörgen Buhre, och tillägger:
— Det gäller inte Åby.
Av de JO-kritiserade fallen i år handlar nästan hälften om långsam handläggning. Här utmärker sig Åby.
Två intagna fick vänta ett halvår för att få sina ansökningar om permission behandlade, en annan fick veta att frigången hade beviljats samma dag som den började gälla. När han sedan ville ha beslutet skriftligt för att kunna överklaga handläggningen, blev det nej.
— Vi ska se över rutiner, delegationer och säkerställa att personalen har erforderliga kunskaper. Alla är inte medvetna om vikten av att handlägga ett ärende snabbt, säger nytillträdde kriminalvårdschefen i Uppsala, Susanne Wedin.
Hon påpekar att all personal ännu inte har genomgått den grundläggande kriminalvårdsutbildningen.
— Det finns brister, dels i utbildningsgraden hos vår personal, dels bristande kunskaper i hur man handlägger ett ärende.

UNT: Finns det bristande respekt?
— Det kanske det kan göra i något fall, men det hör till de absoluta undantagen.
Kriminalvårdschefens lösning är utbildning. Före jul kommer en jurist från kriminalvårdsstyrelsen under två dagar.
Kapaciteten hos de intagna kan också vara en förklaring till att Åby får mycket kritik, tror Susanne Wedin.
— En del av dem som vistas på Åby studerar på ganska hög nivå och har förmågan att författa en anmälan till JO.

Fotnot: Åby har 77 platser, 40 av dem ger möjlighet till studier.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om