Allt fler fall av våld mot kvinnor anmäls
Polisanmälningar om våld i nära relation har ökat kraftigt under det senaste året. Det framgår av statistik från Brottsförebyggande rådet, BRÅ.
Polisen i Uppsala län tog förra året emot 820 polisanmälningar om kvinnor som blivit misshandlade. Av dessa anmälningar var kvinnan bekant med förövaren i 638 fall, vilket är en ökning med 27 procent jämfört med 2006.
Ann-Marie Tung Hermelin, utredare vid nationella Kvinnofridslinjen i Uppsala, konstaterar att anmälningsbenägenheten i Uppsala är högre än i övriga riket: Den polisanmälda kvinnomisshandeln i nära relation har ökat med sex procent i riket, jämfört med de 27 procenten i Uppsala län.
- Jag tror att det beror på att vi har en samverkan här mellan olika myndigheter. Man ser vilken skillnad det gör när man får rätt stöd. I län där man satsar mycket på dessa frågor kommer även anmälningssiffrorna att öka, säger Ann-Marie Tung Hermelin.
Samtidigt ställer den ökade anmälningsfrekvensen högre krav på myndigheterna, anser hon.
- Både på patientmottagandet och på nationella insatser som Kvinnofridslinjen. Ju mer dessa frågor kommer upp på dagordningen, desto fler kvinnor kommer att ringa till oss.
Kjell-Åke Ederyd, chef för brottsofferenheten vid polismyndigheten i Uppsala län, tycker att myndigheterna har lyckats med att uppmana fler kvinnor att polisanmäla.
- Vi jobbar för att öka anmälningsenheten. Det gäller för oss att nå ut med budskapet till fler grupper i samhället. Vi har nu börjat jobba med information på flera språk.
Inger Olsson, verksamhetschef för det skyddade boendet Siri i Uppsala, har deltagit i arbetet med en ny bok, När man krockar, som ska handleda socialtjänstpersonal i ärenden som kan handla om hedersrelaterat våld och generationskonflikter.
- Socialtjänsten behöver bli bättre på att förstå vad som händer flickorna och hur familjen tänker. Det finns inga svart-vita svar. Många gånger går det faktiskt att komma fram till en lösning som inte behöver bli så dramatiskt, säger Inger Olsson.
Boken handlar bland annat om hur socialtjänsten kan arbeta förebyggande med ungdomar och deras familjer, där det kan ha uppstått krockar mellan den svenska kulturen och kultur från hemlandet. Erfarenheterna är hämtade från teamet Famnen som arbetar med bland annat rådgivning och samtal med invandrarungdomar och deras familjer.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!