Enligt uppgifter från skolförvaltningen hade de kommunala skolorna efter skolvalets första omgång 1 928 förstahandssökande och friskolorna 749. Det innebär att 72 procent av eleverna som sökt en gymnasieskola i Uppsala valde en kommunal skola och 28 procent en friskola.
Bäst har det gått för Lundellska skolan och Rosendalsgymnasiet som har betydligt över 100 fler sökande än platser. Samtidigt minskar ansökningarna till både Katedralskolan och Fyrisskolan.
– Vi har tappat elever över tid. Varför är en komplex fråga. Till en del kan det bero på att vi samsas om lokalerna med Tiundaskolan som är en grundskola. Som gymnasieelev vill man nog tydligt identifiera sig med en gymnasieskola, säger rektor Runar Krantz.
Han tror också att konkurrensen om eleverna mellan gymnasieskolorna spelar in.
Rektor Rolf Viberg på Lundellska skolan är glad över att så många vill söka skolans program.
– Förhoppningsvis är vi en bra skola med bra undervisning. Vi har legat bra till de senaste åren. Jag tror att det gett oss ett gott rykte och det ger fler ansökningar, säger han
Ekonomiprogrammet ökar mest, liksom samhällsvetar- och naturprogrammen.
Vård och omsorgsprogrammet går dock bakåt. Förra året hade Lundellska två klasser.
– I år blir det bara en, säger Rolf Viberg.
Av kommunens 15 friskolor med gymnasieintag har åtta fler ansökningar än förra året, resterande färre. En av dem är
Livets ords kristna gymnasium som gått från 24 ansökningar förra året till 17 i år. Skolchef Magnus Westergård säger att flera brukar komma till innan antagningsprocessen är klar.
– Vi brukar ligga på 35-45 elever ett normalår. Vi har redan fått tre elever till så vi är inte oroliga, säger han.
Skolan har tillstånd att ta emot upp till 117 elever.
– Men vi räknar inte med det i dag och vi står inte med tomma klassrum eller en massa extra lärare. Vi är noga med våra kostnader och samläser så många ämnen som möjligt, säger Magnus Westergård.
Jensen gymnasium har ökat antalet ansökningar från 69 till 106 på sina tre program och kommer att fylla sina 95 platser utan problem. Ekonomi och naturvetenskap är mest populärt.
– Det här är nog ett utslag av ett långsiktigt kvalitetsarbete, säger rektor Lisa Helin.
I undervisningen får eleverna träning inför högre studier, och i eget företagande. Många av dem går vidare till högskolan. När de kommer dit har de redan provat på sånt som seminarier och att opponera på en uppsats.
– Vi har också klara regler för hur lektionerna ska fungera och vad som ska hända - ordning och reda, säger Lisa Helin.