Allt fler drabbas av könssjukdomen

Gonorré har ökat i Sverige de senaste åren och i Uppsala län uppmättes 2015 den högsta siffran av könssjukdomen på 18 år, visar ny statistik.

Uppsala2016-02-03 10:31

Svider det när du kissar? Eller får du blödningar mellan den vanliga mensen? Då kan det vara läge att uppsöka en läkare för att kontrollera att du inte smittats av könssjukdomen gonorré.

De senaste åren har könssjukdomen ökat successivt i Uppsala län och under 2015 uppmättes den högsta siffran sedan 1997 i länet, visar statistik från Folkhälsomyndigheten som har sammanställts av Nyhetsbyrån Siren. Närmare bestämt kunde 40 fall av könssjukdomen konstateras i länet förra året, vilket kan jämföras med 19 stycken för tio år sedan. Även nationellt sett har gonorré ökat genom åren. Från 244 år 1997 till 1681 fall under förra året.

– Människor skyddar sig inte mot könssjukdomar på samma sätt längre, säger Inga Velicko, epidemiolog på Folkhälsomyndigheten, till Nyhetsbyrån Siren.

Gonorré kan göra det svårt för kvinnor att få barn och hos män kan sjukdomen sprida sig till bitestiklarna och prostatan. Om du misstänker att du kan vara drabbad av gonorré måste du testa dig enligt smittskyddslagen. Sjukdomen behandlas, enligt Vårdguiden, med en engångsdos antibiotika och om du har en partner ska denna också behandlas med antibiotika.

Gonorré

Gonorré är en könssjukdom som kan smitta via vaginalt sex, analsex och oralsex.

Symptom på gonorré kan vara variga flytningar från urinröret, flytningar från ändtarmen eller att det svider när personen kissar. Vid allvarligare infektioner kan personen få feber, värk i leder och i magen och män kan få ont i pungen. Sjukdomen kan i vissa fall vara helt symptomfri.

Det säkraste sättet för att skydda sig mot gonorré är att använda kondom.

Sjukdomen behandlas med en engångsdos antibiotika som tas med spruta eller tablett på en läkarmottagning. Personen får nte ha sex innan denne är smittfri.

Källa: Vårdguiden 1177

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om