Allt färre ungdomar lockas av konfirmationen

Intresset för att döpas, konfirmeras, vigas och begravas i Svenska kyrkan fortsätter att minska. Däremot deltar allt fler i kyrkans musikverksamhet och kyrkobesökarna ger mer kollekt. Allra mest ökar kollekten i Uppsala län.

Uppsala2001-05-31 00:01
Andelen döpta i Svenska kyrkan, i relation till antalet nyfödda, minskade mellan 1999 och 2000 med 2,7 procent. Sedan 1999 är dopet den handling som ger medlemskap i Svenska kyrkan. Fortfarande väljer dock nästan tre fjärdedelar av alla föräldrar att låta döpa sina nyfödda i Svenska kyrkan.
Det framgår av årets kyrkostatistik, baserad på nästan samtliga av kyrkans 2500 församlingar.
Konfirmanderna blir också färre och förra året nåddes en ny lägstanotering. Då konfirmerades bara 43 procent av landets 15-åringar i Svenska kyrkan. I Uppsala län var andelen ännu lägre.
â?? Konfirmationerna har minskat kraftigt hela 90-talet och i storstadsområdena är frekvensen väldigt låg, säger Helena Andersson, som handlägger församlingsstatistiken vid Kyrkokansliet i Uppsala.
â?? En faktor i städerna är den religiösa mångfalden och en större konkurrens om vad ungdomar ska göra med sin tid. Och i städerna är knappast konfirmationen längre en rit in i vuxenlivet.

Färre lämnar kyrkan
Mer lovande för kyrkan är de siffror som visar att 1999 års relativt stora avhopp av medlemmar hejdades förra året. Drygt 33 000 personer lämnade kyrkan i samband med skiljandet från staten 1999. Förra året sjönk antalet till drygt 18 000.
â?? 1999 var ett speciellt år, med stort fokus på medlemsfrågan. Vi tror också att många som var medlemmar i både kyrkan och något frikyrkosamfund valde att lämna Svenska kyrkan och markera sin tillhörighet till samfundet, säger Helena Andersson.
Fortfarande är dock avhoppen få och räknas i promille av alla kyrkans drygt 7,3 miljoner medlemmar.
Även vigslar och begravningar i kyrkan blir färre. Alltjämt begravs dock drygt 87 procent av alla avlidna enligt Svenska kyrkans ordning. I Uppsala län är andelen ännu högre.
Av förra årets brudpar valde 61 procent att gifta sig i Svenska kyrkan. Det är något lägre än året innan, men en bra bit från bottennoteringarna i början av 80-talen, då bara 57 procent gifte sig i Svenska kyrkan.
â?? Vigslarna är trendkänsliga och kan också hänga ihop med konjunkturen, säger Helena Andersson.

Mycket musik i kyrkorna
På plussidan finns kyrkans körer och musikensembler som fortsätter att locka fler. 115 000 personer musicerade i kyrkan förra året, 6 000 fler än året innan.
Också viljan att ge kollekt ökade, särskilt i Uppsala län, även om kyrkan totalt sett fick mindre pengar i kollekthåvarna på grund av färre gudstjänstbesökare. De som deltog gav dock i genomsnitt 17 öre mer, eller totalt drygt nio kronor under förra året. Totalt fick kyrkan en kollekt på 138,4 miljoner kronor.
I Uppsala län ökade givmildheten särklassigt mest i landet, med hela 1:41 per gudstjänstbesökare. Även om länet ligger under riksgenomsnittet så ökade kollekten med över en halv miljon kronor. Helena Andersson har ingen färdig förklaring till varför ökningen var så markant just här.
Andelen besökare i söndagens huvudgudstjänster fortsätter att minska något. Däremot går fler personer i andra söndagsgudstjänster. Överlag ökar också andelen deltagare i nattvarden.
Landets flitigaste gudstjänstbesökare finns i Kronobergs, Kalmar och Hallands län, medan Uppsala ligger på delad 17:e plats av landets 21 län. Minst besöker stockholmarna kyrkans gudstjänster.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om