Allt färre svenskar studerar utomlands

Det är svårt att locka svenska studenter att läsa utomlands. Läsåret 2006/07 var sämre än tidigare. Uppsala universitet birdog med 756 och SLU med 90 utlandsstuderande.

Uppsala2008-05-22 17:34
Totalt skickade landets högskolor bara ut 6 976 av sina studenter och tog emot mångdubbelt fler utländska studerande. På tio år har antalet inresande studenter tredubblats till nästan 28 000. Avgifter för studenter från länder utanför EU har diskuterats, men den svenska högskolan är fortfarande gratis. Ett rejält underskott i utbytet alltså, och gapet verkar växa från år till år.
Uppsala universitet tog under det gångna läsåret emot 1 936 utländska studenter och skickade alltså bara ut 756 utbytesstudenter. Det kan verka magert för ett universitet med över 28 000 studerande, men Uppsala låg faktiskt ändå en bra bit över riksgenomsnittet.

SLU tog emot 553 utländska studenter och skickade bara ut 90 av sina totalt 4 994 studerande men hamnade ändå precis på riksgenomsnittet.
Nu ger de här siffrorna inte hela bilden. Ytterligare 18 600 svenska ungdomar studerade utomlands för pengar från Centrala studiestödsnämnden, CSN, utan att vara antagna vid något svenskt lärosäte. Det innebär att 25 600 svenska ungdomar läste någonting utomlands - en siffra som universitetskansler Anders Flodström definitivt inte är nöjd med.
- Det är synd att inte fler av våra svenska studenter tar chansen och studerar utomlands nu när alla möjligheter finns. Att knyta internationella kontakter är inte bara en vinst för den enskilde utan för hela samhället, säger han.

I Uppsala arrangeras särskilda mässor för utbytesstudier, men studentkårens vice ordförande Hanna Mörck förstår att många tvekar att läsa utomlands:
- Jag läser själv juridik och där skulle det inte vara något problem. Jag har en termin extra som jag skulle kunna använda för utlandsstudier. Läkarelinjen däremot har fast studiegång och många småkurser så där skulle det vara mycket svårare.
- Betygen kan vara ett annat orosmoment, fortsätter hon.
- Vi vill bara ha godkänt och icke godkänt, men utomlands har man många fler betygssteg. Det borde gå att översätta dem men frågan om man får tillgodoräkna sig en utlandskurs är alltid en osäkerhetsfaktor.

Siffrorna är hämtade ur Högskoleverkets årsrapport för läsåret 2006/07 som publicerades på torsdagen. Den pekar samtidigt på en trend som möjligen kan ändra den dystra bilden på sikt.
De flesta svenska utlandsstudenter är bara borta en termin eller två och läser någon kurs som kan ingå i deras svenska utbildning. Men nu har allt fler börjat läsa hela utbildningen utomlands, framför allt eftertraktade program där det krävs höga betyg i Sverige.
Antalet svenska studenter som läser till läkare utomlands har tredubblats på fem år, från 600 läsåret 2001/02 till nära 1 800 i fjol.

Likadant är läget på veterinärutbildningen. Kön till SLU:s mest eftersökta program är lång varje år. Under de senaste fem läsåren har antalet svenska veterinärstudenter utomlands mer än tredubblats, från 100 till 330. Av dessa läste 180 i Danmark och ytterligare 50 i Ungern.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om