Allt färre gravida röker
Rökningen bland gravida har fortsatt att sjunka i Sverige. I Uppsala län röker var 17:e kvinna i början av graviditeten och fler hinner fimpa innan barnet är fött. Utvecklingen är dock inte lika positiv i alla kommuner.
För 25 år sedan rökte nästan en tredjedel av alla kvinnor vid tidpunkten för sitt första besök på mödravårdscentralen. Sedan dess har rökning i början av graviditeten sjunkit med drygt tre fjärdedelar.
År 2006 var andelen kvinnor som rökte i början av graviditeten i Sverige 7,5 procent, en nedgång med nästan en procentenhet jämfört med året innan. I Uppsala län var andelen rökare i tidig graviditet ännu lägre, 5,9 procent, vilket dock var en marginell ökning jämfört med 2005.
Allra lägst, 2,9 procent, var andelen rökare i början av graviditeten i Jämtlands län.
Inom de enskilda länen finns stora skillnader mellan kommunerna när det gäller rökvanorna bland gravida.
I Uppsala län till exempel var andelen rökare i början av graviditeten mer än tre gånger högre i Älvkarleby kommun, 16,1 procent, och Östhammar, 13,4 procent, än i Uppsala kommun, 4,3 procent.
I Stockholms län var andelen rökare i tidig graviditet högst i Norrtälje kommun, 12,5 procent, och lägst i Danderyd, 1 procent.
I alla kommuner sjönk andelen kvinnor som rökte under resten av graviditeten och under veckorna direkt efter förlossningen rökte 4,3 procent av de nyblivna mammorna i Uppsala län. I Knivsta och Uppsala kommun var andelen rökande nyblivna mammor ännu lägre, 2,9 respektive 3,2 procent.
Även om en del återupptar rökningen efter några månader är graviditeten och föräldraskapet för många rökare startpunkten för ett rökfritt liv. I Uppsala län rökte 5,1 procent av mammorna - och 7,1 procent av papporna - när barnet var 8 månader.
Det kan jämföras med rökvanorna innan kvinnorna blivit med barn. Tre månader före graviditeten hade drygt 15 procent av kvinnorna i Uppsala län varit rökare.
Det finns flera goda skäl att, för barnets skull, inte röka under graviditeten och efter förlossningen. Rökning ökar till exempel risken för dålig fostertillväxt, dödföddhet och plötslig spädbarnsdöd.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!