Allt färre från Uppsala läser utomlands
Studentutbytet haltar. Utländska studenterna står i kö för att komma till Uppsala men allt färre svenska studenter vill läsa utomlands. Den här obalansen har funnits ett antal år och den blir bara värre och värre.
- Men nu har vi bara kontrakt på 680 rum för utbytesstudenter, och fler kan vi inte ta emot, om inte institutionerna själva fixar bostad. Och att försöka fixa det lockar säkert många institutioner som har många tomma platser på sina utbildningar.
Däremot skulle bostadsbristen inte lösas om fler studenter från Uppsala reste utomlands.
- Det är mycket ovanligt att de hyr ut sina rum till utländska studenter. Det är sällan kursstarterna passar.
Inga idéer
Några idéer om hur universitetet ska kunna vända den nedåtgående trenden och öka intresset för utlandsstudier ser hon inte.
- Vi har provat allt, men varken affischer eller informationsmöten verkar hjälpa. Studenterna tar bara åt sig den information de vill ha. Det är givetvis inte bra för våra internationella kontakter om vi inte kan fylla platserna vi erbjuds.
Den ökande obalansen i studentutbytet är inget unikt svenskt. Liknande problem finns bland annat i Tyskland, Holland och Finland. Nu har EU-kommissionen givit Sveriges utbildningsdepartement och internationella programkontor i uppdrag att utreda varför inte fler svenskar vill delta i studentutbytet.
Sämre språkkunskaper
Själv menar Marita Wigren att det finns flera förklaringar till det vikande intresset.
- Den viktigast orsaken är att studenternas språkkunskaper har blivit sämre sedan gymnasiereformen i början på 90-talet. Gymnasisterna väljer bort "svåra" ämnen som språk för att få bättre betyg.
Engelskan går fortfarande hyggligt. Det är värre med andra språk.
- De flesta som reser ut vill till engelskspråkiga länder. Australien och Nya Zealand kan till exempel få "hur många som helst". Men att locka svenska studenter till Frankrike och Tyskland börjar bli ett jätteproblem.
Skärpta krav från CSN
Att Centrala studiestödsnämnden, CSN, skärpt kraven tror hon också spelar in.
- Studenterna vet ju aldrig om de kommer att klara sig lika bra utomlands. De kan få svårt att räkna sina utländska poäng i en svensk examen. Och eftersom terminsstarterna inte är desamma i olika länder, riskerar de att förlora ett år och få svårt att klara CSN:s tak på 12 terminer.
- Allt det här gör att många tänker sig för en extra gång innan de hoppar på ett utbytesprogram, säger Marita Wigren.
Under 2003 läste drygt 700 utländska studenter vid Uppsala universitet inom ramen för olika utbytesprogram medan 600 studenter reste utomlands i universitetets regi.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!