Allmogeförfattare på Ullforsdagarna
Bernhard Nordh var på 30-och 40-talen en av Sveriges mest lästa författare. Hans böcker gick ut i upplagor på flera hundratusen.
På lördagen hölls ett seminarium om författaren på Mumblingsgården i Ullfors under Ullforsdagarna. Det var styrelseledamoten i Bernhard Nordh-sällskapet, Birger Lindell, som berättade om hans levnad och läste ur hans böcker. Närvarande var också Nordhs dotter Solveig Wallin från Märsta.
I unga år arbetade han på de norduppländska bruken, bland annat i Ullfors. I Österbybruk var han med om en strejk, svartlistades och fick sparken.
På 30-talet skulle nybyggarlivet i södra Lappland dokumenteras. Budet gick först till Ivar Lo-Johansson men han tackade nej. Man tillfrågade då Nordh som tackade ja. Nordh hade dessförinnan levt ett kringflackande liv runt om i Sverige, arbetade som rallare och ibland gick han helt enkelt på luffen. Väl uppe i Lappland inspirerades han till romanen I Marsfjällets Skugga från 1937, hans kanske bästa bok. Den sålde i hundratusentals exemplar och översattes till flera andra språk. Men året dessförinnan hade han i debutboken Jorden är God skildrat sin uppväxt i statarmiljö i Strömsberg.
Nordh skrev också otaliga noveller i veckopressen, inte minst i Folket i Bild. När han skulle förlägga sin första bok gick han till Bonniers som dock var helt kallsinnigt. Han gick då till ett mindre förlag, som tackade jag.
I Vilhelminatrakten räknar befolkningen Nordh som "sin" författare. I det år 2000 bildade Bernhard Nordh-sällskapet återfinns flera medlemmar däruppe medan andra, däribland Birger Lindell bor i Uppland.
Nordh skrev 27 romaner.
- Hans böcker blev verkliga storsäljare. Totalt sålde hans böcker i 2,8 miljoner exemplar, säger Birger Lindell, bosatt i Tierp.
Upplagorna blev lika stora som Vilhelm Mobergs och Ivar Los. Men som så ofta sker med författare som går ut i stora upplagor blev han inte erkänd av litteraturkritikerna.
- Han skrev för allmogen och vanligt folk, säger Lindell. Den akademiska världen vände honom ryggen. En av hans kritiker var Sven Delblanc.
Älskad av folket, men inte erkänd. Idag är han ganska bortglömd men Bernhard Nordh-sällskapet arbetar för att hålla intresset vid liv.
Han bodde i yngre år i Ramsta väster om Uppsala, flyttade sedan till Gamla Uppsala. Han tjänade en hel del pengar på sina böcker och hade till slut råd att köpa en sexrummare i Luthagen.
Går det att få tag på hans böcker idag?
- Man kan hitta dem på blocket, säger dottern Solveig Wallin.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!