Allmän förskola, 15 timmar per vecka, är avgiftsfri mellan första september och 31 maj och följer skolans terminer, så kallas läsårsdata. Det gäller både i Sigtuna och Knivsta kommuner. I Knivsta kommun är tiden förlagd varje dag mellan klockan åtta och elva.
När ett barn i Knivsta kommun får syskon kan föräldern välja antigen allmän förskola eller att ha sin förskoleplats kvar men med reducerad tid till 15 timmar per veckan och betala förskoleavgift för platsen. Avgiften är reducerad med 25 procent. Då har barnet kvar sin förskoleplats hela året, alla lov och föräldern kan själv välja vilka tider barnet ska vara på förskolan utifrån de tider som förskolan erbjuder.
Men Linda Bergstrand från Knivsta som snart ska få sitt andra barn, tycker att det är konstigt att den allmänna förskolan måste äga rum mellan åtta och elva. Hon hade gärna tagit del av den allmänna förskolan som är avgiftsfri. Men eftersom hon vill dela upp tiden annorlunda är åtta till elva innebär det att hon inte kan välja allmän förskola.
- I Skollagen framhåller man att det är viktigt att ta hänsyn till barnens behov och föräldrarnas önskemål. Kommunen har inte tittat på skollagens förarbeten och tagit hänsyn till barnens behov och föräldrarnas önskemål, utan istället tagit hänsyn till Knivsta kommun och dess ekonomi, säger hon.
Linda Bergstrand tycker att informationen från kommunen är otydlig.
- Olika personer säger olika saker. Först fick jag veta att jag skulle få betala för juni, juli och augusti trots att mitt barn inte ska vara där. Sedan fick jag veta att det var på det sättet, säger hon.
Ingrid Åhnberg, samordnare/utredare förskoleverksamhet i Knivsta kommun, skriver i ett mejl till Knivstabygden att kommunen får se över informationen så den blir tydligare om den kan missuppfattas. ”Det är alltid bra med synpunkter på otydlig information”, skriver hon.
I Sigtuna kommun är det förskolorna som själva bestämmer vilka tider som passar bäst för verksamheten. En förälder i Sigtuna kommun kan alltså ha sitt barn i förskolan tre dagar per vecka, fem timmar per dag, utan att betala någon avgift, om förskolan erbjuder ett sådant alternativ. Men om barnet har behov av en plats även under sommaren och andra lov måste en avgift betalas under den tiden. Resten av tiden tas ingen avgift ut.