Alliansen i Uppsala sänker miljömålen

Den tidigare politiska majoriteten i Uppsala kommun ville minska utsläppen av koldioxid med 20 procent. Alliansen tycker att det räcker med 4 procent.

Uppsala2006-11-18 00:01
- Vi vill inte att näringslivet tappar i konkurrenskraft, säger kommunalrådet Cecilia Forss (m).
I sitt budgetförslag skriver den borgerliga alliansen att utsläppen av växthusgaser i Uppsala ska minska i enlighet med det nationella målet. Det innebär en minskning med 4 procent.
Det är en rejäl sänkning från den tidigare rödgröna majoritetens mål på 20 procent.

UNT: Sätter ni näringslivet bästa före miljömålen?
- Nej, vi har inte lägre miljökrav i kommunen än vad Sverige i stort har. Men vi måste värna näringslivets konkurrenskraft, tappar de i konkurrens får vi in mindre pengar för att uppnå miljömålen, säger Cecilia Forss (m).
Kommunalrådet Niclas Malmberg (mp) har bjudit in de ledande borgerliga politikerna i Uppsala för en specialvisning av Al Gores film "En obekväm sanning" som handlar om växthuseffekten.
- Alliansen har visat att de inte förstår att koldioxidutsläppen är en viktig fråga, jag vill att de lär sig mer, säger Niclas Malmberg.

Enbart miljömärkt el
Under den rödgröna majoriteten har kommunen köpt in enbart miljömärkt el de senaste åren, vilket funnits med som ett uttalat mål i budgeten. Det målet har nu de borgerliga strukit i sitt budgetförslag. Partierna anser att också kärnkraften producerar grön el, till skillnad från exempelvis Svenska naturskyddsföreningens kriterier.
Den rödgröna majoriteten brukade ansökan om projektpengar för att begränsa växthusgaserna, så kallade klimpbidrag. Även det upphör.
- Vi kommer inte att ansöka om klimpbidrag i år, vi prioriterar annat, uppger kommunens planeringsdirektör Carl-Johan Engström.

Även olja och kol?
Den tidigare inriktningen att värmeverk ska eldas med biobränslen verkar försvinna. I alliansens budgetförslag talas det enbart om värmeverk, inte biovärmeverk.
- Jag har fått besked att alliansen nu öppnar för att elda med olja och kol i kommunens värmeverk, säger Niclas Malmberg.
Finanskommunalrådet Gunnar Hedberg (m) menar dock att biobränslen för närvarande är det "mest sannolika" bränslet i kommunala värmeverk:
- Skillnaden är att vi inte dogmatiskt vill låsa fast vid just biobränslen. Uppfattningen om vilka bränslen som är bäst ändras över tiden. För några år sedan var etanol en stor sak, nu är man inte så övertygad om att det är lösningen, säger han.
Kommunalrådet Lena Hartwig (s) är kritisk.
- Vi måste ställa höga miljökrav för att få ned utsläppen. Med den inriktning alliansen har förvärras situationen.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om