Alliansen går vidare med färdtjänstplaner

Alliansen kommer att gå vidare med planerna på ökad valfrihet inom färdtjänsten. Förvaltningsrättens dom överklagas. Det uppger kommunalrådet Stefan Hanna (C) efter beskedet att den föreslagna avtalsformen inte håller juridiskt.

Uppsala2012-10-08 15:22

UNT berättade i helgen att förvaltningsrätten underkänt kommunens planer på att sluta avtal med taxibolag enligt så kallad tjänstekoncession. Nu återstår för kommunen att överklaga domen hos kammarrätten. Det kommer att ske, enligt kommunalrådet Stefan Hanna.
– Vi i alliansen är för att alla resenärer ska få välja taxibolag fritt så vi kommer att driva det här vidare.
De nuvarande avtalen förlängs medan processen pågår.

Tjänstekoncession har på kort tid blivit aktuellt inom flera andra kommunala verksamheter. Systemet går ut på att kommunen sätter priset och de företag som kan matcha priset får avtal med kommunen. Det sker alltså ingen upphandling i traditionell mening, där företaget med bästa anbud vinner avtalet.
Förvaltningsrätten hade invändningar mot den juridiska lösningen och ger ett taxibolag rätt i sitt överklagande. Förvaltningsrätten anser att kommunen måste göra en vanlig upphandling där bolagen får möjlighet att lämna anbud på hela verksamheten. Dagens avtal med taxibolagen bygger på en sådan upphandling men har ett innehåll som anses strida mot EU:s upphandlingsregler.

Oppositionen har riktat kritik mot höga taxor och att det nya system som alliansen vill genomdriva motverkar att resenärer samåker med färdtjänst. Tanken är nämligen att den enskilde fritt ska kunna välja bland raden av olika taxibolag, utan någon beställningscentral inblandad.
Oppositionsrådet Erik Pelling (S) hoppas att det nu sker en vanlig upphandling enligt LOU.
– Men det primära är inte vilken upphandlingsform utan att det blir en bra färdtjänst där taxan liknar kollektivtrafikens och där det finns samma möjligheter till ett månadskort, säger oppositionsrådet Erik Pelling (S).

Stefan Hanna tycker att oppositionen saknar täckning i sin budget för hur man skulle kunna sänka taxorna till samma nivå som inom kollektivtrafiken.
– Det är högre taxor inom färdtjänsten men det är också högre service eftersom du kan resa från dörr till dörr. Vi har begränsade medel men med planerade sänkningar av långa sträckor och resor med rullstolstaxi så tycker vi att vi hamnar på rimliga kostnadsnivåer.

Kommunfullmäktige återremitterade i slutet av augusti alliansens förslag om att höja egenavgiften för färdtjänstresor. Handikapporganisationen HSO har kritiserat förslaget som skulle innebär att kostnaden för att åka och handla skulle öka med 80 kronor.

Färdtjänstreform

Uppsala kommun väljer att överklaga förvaltningsrättens dom till kammarrätten. Om kommunen får ett positivt utslag kan man gå vidare med planerna på så kallad tjänstekoncession. Om svaret blir nej finns alternativet att upphandla enligt lagen om offentlig upphandling, LOU.

Alliansen i Uppsala kommun vill helst gå vidare med tjänstekoncession som innebär att kommunen bestämmer egenavgiften för resorna och ersättningen till taxibolagen. Resenärerna får själva beställa sin resa hos de bolag som har avtal med kommunen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!