Alliansen föreslår tidsgaranti i vården
Rätt att få tillbaka patientavgiften om man fått vänta längre än 20 minuter, 30 miljoner till den hårt pressade primärvården och fri etableringsrätt på fler vårdområden. Det är några av förslagen i den borgerliga alliansens landstingsbudget för 2010.
- Upplever patienterna att första linjens vård inte fungerar, söker de sig vidare till en högre vårdnivå. Det innebär onödiga kostnader. Jag kan inte säga nu exakt vart pengarna ska läggas men vi kommer att göra satsningar på områden där det finns brister.
Landstingsråd Arne Sandemo (M) vill se en satsning på att kapa vårdköerna i den akuta vården. En idé är att starta röntgenverksamhet på Samariterhemmet igen, en annan att stationera en allmänläkare på Akademiska sjukhuset akutmottagning för att ta hand om mindre allvarligt sjuka patienter.
- Vi är väldigt bekymrade över att personer får sitta och vänta så länge, säger Arne Sandemo.
En annan förändring är att alliansen vill införa en garanti som gör att patienter får tillbaka patientavgiften om de fått vänta längre än 20 minuter trots bokat besök.
- Har man bokat in ett besök ska man bli insläppt i tid. Det här sätter press på vårdgivaren, säger Kamil.
Alliansen vill även utöka vårdvalet ytterligare nästa år, med fri etableringsrätt för logopeder, barnspecialistvård, medicinsk fotvård, rehabiliteringsvård och psykoterapeuter.
Det ekonomiska läget för landstinget ser fortfarande mörkt ut. Årets resultat kommer att bli betydligt sämre än förra årets. Folktandvården är en av ljuspunkterna. Akademiska sjukhusets underskott verkar ha slutat rasa, men beräknas ändå få ett underskott på 73 miljoner kronor. Landstingsservice, Lasarettet i Enköping och primärvården visar däremot rejäla minussiffror.
Oppositionen arbetar för fullt med sitt budgetalternativ som de tänker presentera på måndag. Vad det innehåller är landstingsråd Börje Wennberg (S) ännu förtegen om. Men några stora ekonomiska satsningar är sannolikt inte att vänta.
- Den generella utmaningen är att få kontroll på kostnadsutvecklingen. Pengarna har rullat och tillåtits rulla, säger Wennberg som dock tycker att primärvården behöver mer än 30 miljoner kronor för att komma på rätt köl igen.
- Primärvården var på väg att få balans på ekonomin senaste årsskiftet när det helt plötsligt rasade. Det nya ersättningssystemet slog undan fötterna på primärvården. Nu har de en lång uppförsbacke framför sig.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!