Alliansen backar om bidrag

Det gick inte att dra in det extra biståndet till socialbidragstagare som alliansen ville. Nu ska i stället varje fall prövas för sig och politikerna tar över besluten.

Uppsala2013-04-18 20:35

I början av mars sade kommunalrådet Mohamad Hassan (FP) att Uppsalas socialbidragstagare inte längre skulle få extra bistånd för busskort, dator, fritidsaktiviteter och annat som ligger utanför Socialstyrelsens rekommendationer.

Kostnaderna för socialbidrag drog över budget med 66 miljoner förra året och Mohamad Hassan ansåg att kommunen inte längre hade ”råd med det där lilla extra”. Sedan socialtjänsten utrett saken har han delvis tvingats backa. De riktlinjer för socialbidrag som finns idag ska fortsätta gälla.
– Vi kommer i stället att göra individuella bedömningar från fall till fall. Det måste finnas möjlighet för folk att söka om extra bistånd, säger han.

Varför gick du ut och sade att biståndet skulle kapas?
– Jag trodde att det var möjligt. Men sade samtidigt att vi skulle utreda saken. Utredningen är nu klar och den visar att vi måste göra en individuell bedömning av dem som söker, säger Mohamad Hassan.

Den jämförelse som gjorts med sex andra kommuner och Socialstyrelsens allmänna råd visar att Uppsala kommun inte är mer generös än andra. För att ändå kunna minska på det extra biståndet ska utbildnings- och arbetsmarknadsnämndens individutskott som är politiskt styrt ta över besluten.

Socialdemokraten Ulrik Wärnsberg, andra vice ordförande i nämnden, anset att den hanteringen bara riskerar att skapa onödig byråkrati.
– Det kommer att bli betydligt fler ärenden att ta ställning till. Risken är att man skapar en massa merarbete. Det här handlar ju ändå om kaffepengar i vår budget, säger han.

Måste man inte göra vad som går när social­bidragskostnaderna ­skenar?
– Den genomgång som gjorts visar att vi inte är generösa med socialbidrag. Att exempelvis inte ha en dator är besvärligt, speciellt för barn i skolan.
– Vi anser att man i stället måste ta tag i de familjer som är långvarigt beroende av bidrag och hur vi ska kunna minska hyresnivåerna. Vi har mycket höga hyreskostnader, säger Ulrik Wärnsberg.

Mohamad Hassan anser att det är viktigt att ”vända på alla stenar”.
– Vi provar det här nu. Även om det bara sparas 1-2 miljoner kronor om året så är det pengar som vi i stället kan lägga på skolan. Visar det sig att det inte fungerar så återgår vi till den gamla ordningen, säger han.

Utbildnings- och arbetsmarknadsnämnden sade ja till nyordningen på torsdagen efter votering där alliansen vann med 6–5. Ulrik Wärnsberg hoppas att beslutet snart kommer att ändras eftersom nämnden infogade en passus om att följderna av förändringen ska följas noggrant.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om