Allergiker nekades ta med egen mat på krogen
Tillsammans med några kamrater skulle Erika Eriksson fira sin bästa kompis 20-årsdag på krogen. Men det blev ett dystert kalas. Erika är allergisk och på restaurang Il forno i Uppsala fick hon nobben när hon ville ta med egen mat.
Tvärstopp. Erika Eriksson har svår allergi och ville ta med egen mat till krogen. Det blev nobben.
Foto: Pelle Johansson
Hon hade sett fram mot den här kvällen när hon tillsammans med några kamrater skulle fira hennes allra bästa kompis, Josefine Olofsson, Jossan. De har umgåtts sedan de var barn.
För tio år sedan berättade UNT om Erikas alla vedermödor som astmatiker och allergiker. Om hennes allergi mot bland annat mjölk, fisk, ägg, soja och nötter. Och om hur föräldrarna så gott som alltid fick laga maten från grunden.
- Vi kan själva laga maten till Erika. Dessutom är det olagligt att ta med mat in på restaurangen. Det är mot miljökontorets regler, motiverade Linda Youssef på Il forno.
Men Erika vågade inte ta några risker. Hon är allergisk och blir mycket sjuk om hon får i sig något som hon inte tål.
- Om dom ska göra i ordning min mat måste jag ta med egna kärl, knivar och skärbrädor. Det har dom ingen förståelse för. Jag vill inte ta med egen mat för att jävlas, men för mig är det livshotande om det blir något fel, säger Erika Eriksson.
Hela gänget på tolv personer ratade Il forno och började ringa runt till andra restauranger i Uppsala. På Taverna Akropolis fick de napp.
Vid något enstaka tillfälle i Stockholm har det också hänt att Erika nekats att ta med egen mat på restaurang.
Under hela skoltiden har hon fått egen mat. Kökspersonalen har använt speciella kärl för att undvika att det ska finnas spår av ämnen som hon kan få i sig. Under alla år har det bara blivit fel vid några få tillfällen.
- Jag är jättekänslig. Får jag en reaktion måste jag ta en spruta på en gång och åka till sjukhuset. Sen mår jag dåligt i en vecka.
Hon önskar att folk kunde förstå, inte minst krögarna eftersom allergier och överkänslighet blir allt vanligare i samhället.
- Det är inte för att vara snål som jag vill ha min egen mat på krogen. Det är en nödvändighet för att jag ska kunna umgås med mina vänner så normalt som det är möjligt, säger Erika Eriksson.
Enligt Linda Youssef är det olagligt att ta med mat in på restaurangen.
- Om någon blir sjuk är det vi som får problem med miljökontoret. Den risken vill vi inte ta.
Linda Youssef berättar att man ofta lagar mat till allergiska matgäster. Och det har aldrig varit några problem.
Är en småbarnsfamilj välkommen att få sin välling eller medhavda barnmatsburkar värmda hos er?
- Jag förstår inte. Vad har det med saken att göra?
Inget juridiskt hinder
I ett juridiskt perspektiv finns varken lagar eller regler som förbjuder gäster att ta med egen mat på krogen. Det säger Martin Lindholm, statsinspektör vid Livsmedelsverket i Uppsala.
- Många restauranger brukar lösa sådana här problem genom att ha en micro utanför köket där gäster kan värma sin mat. Jag ser inga risker med det, säger Martin Lindholm.
- Restauranger ska ha koll på sin livsmedelshantering, men det här låter som en undanflykt.
Alexander Sobestiansky är livsmedelsinspektör vid miljökontoret i Uppsala. Han delar Livsmedelsverkets uppfattning, "att det hade gått att ordna utan att bryta mot några regler".
Samtidigt betonar Alexander Sobestiansky att varje restaurang är ansvarig för sin egen säkerhet och kvalitet och han
vill inte kritisera den aktuella krogen för sitt beslut.
Monica Våhlin Eriksson är mamma till Erika och anser att hennes dotter har blivit diskriminerad. Därför ska hon anmäla händelsen till Handikappombudsmannen, HO.
I ett juridiskt perspektiv finns varken lagar eller regler som förbjuder gäster att ta med egen mat på krogen. Det säger Martin Lindholm, statsinspektör vid Livsmedelsverket i Uppsala.
- Många restauranger brukar lösa sådana här problem genom att ha en micro utanför köket där gäster kan värma sin mat. Jag ser inga risker med det, säger Martin Lindholm.
- Restauranger ska ha koll på sin livsmedelshantering, men det här låter som en undanflykt.
Alexander Sobestiansky är livsmedelsinspektör vid miljökontoret i Uppsala. Han delar Livsmedelsverkets uppfattning, "att det hade gått att ordna utan att bryta mot några regler".
Samtidigt betonar Alexander Sobestiansky att varje restaurang är ansvarig för sin egen säkerhet och kvalitet och han
vill inte kritisera den aktuella krogen för sitt beslut.
Monica Våhlin Eriksson är mamma till Erika och anser att hennes dotter har blivit diskriminerad. Därför ska hon anmäla händelsen till Handikappombudsmannen, HO.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!