Alla vinner på att dela lika

Du får bättre kontakt med ditt barn, men också med din partner och dina vänner. Det finns egentligen bara fördelar med att dela lika på föräldraledigheten. Dessutom finns det en stor chans att du får en mer utvecklad hjärna på köpet.

ENKÖPING 20131021
En föräldraledig pappa tittar i en pekbok med sin dotter i knät 
Foto: Fredrik Sandberg / TT / Kod 10180

ENKÖPING 20131021 En föräldraledig pappa tittar i en pekbok med sin dotter i knät Foto: Fredrik Sandberg / TT / Kod 10180

Foto: FREDRIK SANDBERG / TT

Uppsala2015-03-29 11:04

Delar ni föräldraledigheten lika där hemma? Grattis! Alla tjänar på det. Barnet kommer att knyta an till båda sina föräldrar och chansen att ert förhållande håller ökar. Sannolikheten att ni kommer att skaffa djupare vänskapsförhållanden blir större. Dessutom visar ny forskning att den manliga hjärnan påverkas och blir mer emotionell av att ta hand om en liten bebis.

– Jag har alltid hävdat att män som tagit hand om sina barn blir mer empatiska, säger Mats Berggren från Män för jämställdhet, en organisation som strävar efter jämställdhet genom att bland annat ordna pappagrupper, föreläsningar och utbildningar för vårdpersonal runtom i Sverige.

Trots alla uppenbara fördelar, och det ofrånkomliga faktum att man är två om föräldraskapet, delar fortfarande endast en fjärdedel av Sveriges föräldrar på föräldraledigheten.

– Kanske behövs det fler åtgärder från staten för att pappor ska ta sitt ansvar, säger Mats Berggren.

Drygt 40 år har gått sedan svenska pappor fick möjlighet att få ersättning för att vara hemma med sin bebis. I mitten av 1990-talet lades en extra månad till föräldraledigheten, under förutsättning att pappan tog ut den, och 2002 lades ytterligare en månad till för få föräldrarna att dela mer jämlikt.

Men ändå har inte mycket hänt. Pappornas uttag av föräldrapenningen ligger på cirka 25 procent.

– Nu finns det ju diskussioner om att öka från 60 till 90 pappadagar, och detta kan vara något som jämnar ut uttaget av föräldradagar, säger Mats Berggren.

Att vara hemma med en liten bebis är krävande och sätter många förmågor på spel. Din simultanförmåga kommer att utnyttjas till sitt yttersta, din empatiska förmåga lika så. Du kommer att känna dig uttråkad av och till och vilja klättra på väggarna av rastlöshet. Samtidigt kommer du förmodligen att vara trött, på gränsen till vansinne. Men viktigast av allt: Du kommer att vara nära ditt barn, visa att du finns där för henne eller honom, och ni kommer att knyta an till varandra på ett sätt som bara mycket tid tillsammans kan göra.

– En kvinna får aldrig någonsin frågan om varför hon ska vara föräldraledig. Men det är ju lika självklart att pappan tar ut föräldraledighet, säger Mats Berggren.

Han är övertygad om att man dessutom utvecklas som yrkesmänniska genom att vara ha varit föräldraledig under längre sammanhängande perioder.

– Absolut. Man blir en mer omtänksam medarbetare, en mer empatisk kollega och garanterat bättre på att förhandla om man har ett bra förhållande till sina barn. Har man någonsin förhandlat med en tvååring, då kan man förhandla med vilken näringslivstopp som helst, säger Mats Berggren.

Alla kan ha moderskänslor

Att vara föräldraledig utvecklar hjärnan på ett positivt sätt. Det visar en studie från Yale University. Enligt undersökningen, som publicerades i The Independent, påverkar omhändertagande av barn hjärnan kemiskt. Enligt forskarna kan förändringarna enklast förklaras med att ett föräldranätverk sätter igång i hjärnan, och att det som tidigare kallades för moderskänslor i själva verket kan utvecklas av alla som engagerar sig i föräldrarollen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!