Badvattnet vid strandbad i Uppsala kommun testas varannan eller var tredje vecka, från 15 juli till 15 augusti.
Det som mäts är förekomsten av koliforma bakterier, fekala koliformer eller e-coli, intestinala enterokocker och eventuell algblomning samt temperatur. Även vattnets lukt och ph-värde kontrolleras.
Den som råkar få sig en kallsup av vatten med bakterier riskerar att bli magsjuk. Lafssjön i Vattholma har haft höga halter av e-coli, en bakterie som kommer från avföring.
– När jag tittar tillbaka har det varit bra vattenkvalitet hela sommaren. Det är Lafsenbadet och Södersjöbadet som det har varit problem med. Det var förbjudet att bada i Lafssjön en viss tid. I måndags visade proverna att vattnet var tjänligt, så man kan bada men man ska vara försiktig med småbarn så att de inte sväljer vattnet, säger Theodoros Kotsinas på miljökontoret.
Även Södersjöbadet i Almunge har i dag badvänligt vatten. Det gör att samtliga bad – av Uppsalas femton – har tillräckligt bra kvalitet för människor att plaska runt och svalka sig i.
Hittills i år har ingen av badplatserna i Uppsala kommun haft några problem med algblomning. Bäst vattenkvalitet i kommunen har Fjällnora, Borgardalsbadet och Långsjön.
– De sjöarna är djupa och har fint vatten, eftersom cirkulationen är bra, säger Leif Andersson på fritids- och naturkontoret i Uppsala.
I bad där det är grunt blir vattnet ofta stillastående, vilket försämrar kvaliteten. Ett sådant bad är Storvadsbadet i Gamla Uppsala, som tar vid i Fyrisåns utmynning. På 2000-talet funderade kommunen på att stänga ned badet, på grund av vattenkvalitetens variation.
– Men vi tyckte att det var synd att lägga ned ett bad så nära staden, som många kan cykla till. De senaste två åren har det inte varit några problem med vattenkvaliteten, säger Leif Andersson.
För att förhindra att vattnet blir stillastående i Storvadsbadet sprutar det närliggande Vattenkontoret ut rent vatten i badet. Därtill har vattnet i ån förbättrats de senaste åren.
– I Fyrisån har vattenkvaliteten blivit klart bättre. Det kan bero på att lantbrukarna sprider ut mindre gödningsmedel och bekämpningsmedel, de har ju bättre teknik nu och det är fler ekologiska jordbruk, säger Leif Andersson.
Eftersom vattnet har blivit renare planeras två nya bad i ån att öppnas till nästa år. Badplatserna kommer att ligga i Storvreta och i Skyttorp.