Dålig koll – alla skyddsrum på MSB:s karta finns inte

Vissa skyddsrum på MSB:s skyddsrumskarta finns inte i verkligheten. Hur stort problemet är i Uppsala är oklart.

Det är via tips från allmänheten som MSB blivit uppmärksammade på att vissa skyddsrum på deras karta inte finns i verkligheten.

Det är via tips från allmänheten som MSB blivit uppmärksammade på att vissa skyddsrum på deras karta inte finns i verkligheten.

Foto: MSB/Jeanina Santiago

Uppsala2022-03-19 05:00

– Vi har ingen uppfattning om hur många det kan röra sig om, skriver flera talespersoner för Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) i ett mejl till UNT.

Sedan Ryssland invaderade Ukraina har fler svenskar än vanligt besökt MSB:s interaktiva karta över alla skyddsrum i Sverige. Och det är allmänheten som uppmärksammat MSB på skyddsrum som inte är i bruk.

 – MSB gör årligen kontroller eller tillsyner vilket är ett sätt att kontrollera de uppgifter som finns i registret samt fånga upp om det finns eventuella felaktigheter. MSB får även in mycket information från allmänheten vilket är jättebra, skriver talespersonerna på myndigheten.

Ett annat dilemma är huruvida skyddsrummen som finns i verkligheten faktiskt går att använda i händelse av krig. Inte heller kommunen kan ge någon överblick över hur många skyddsrum det är.

– Kommunen har i dag ingen skyldighet att ens veta vilka skyddsrum som finns i kommunen, säger Henrik Larsson, enhetschef på MSB.

På onsdagen enades riksdagspartierna om att försvaret ska stärkas med omkring tre miljarder kronor i år, bland annat 0,8 miljarder mer till civilförsvaret. Men MSB vill höja anslagen till 1,8 miljarder kronor. Det handlar till exempel om pengar för att ordna fler skyddsrum och hålla i gång befintliga.

I Uppsala kommun finns det 1 273 skyddsrum med plats åt 158 093 personer – vilket innebär att drygt var tredje Uppsalabo saknar skyddsrumsplats. Vissa områden är mindre skyddsrumstäta än andra och i Fyrisvall finns det endast tio – men fyra av dem kan vara svåra att nyttja av allmänheten.

undefined
Henrik Larsson, enhetchef på MSB, säger att det inte är kommunens skyldighet att veta vilka skyddsrum som finns i kommunen.

Ett av skyddsrummen ligger i en kommunägd fastighet på Seminariegatan som ska rivas. Platsen är avspärrad och skyddsrumsskylten övermålad.

Enligt kommunen ska skyddsrummet trots detta gå att ställa i ordning på 48 timmar, vilket är MSB:s krav.

– Vi har 100 procents ansvar för våra fastigheter och därför har vi gått ut med en uppmaning om att alla skyddsrum i kommunägda fastigheter ska ses över, säger beredskapssamordnaren Ulrika Kumlien.

Kommunen är inte klar med tillsynen, men än så länge har man inte upptäckt att några kommunägda skyddsrum som är med på MSB:s karta inte finns. 

undefined
"De allra flesta skyddsrum stämmer och kartan uppdateras kontinuerligt", enligt MSB.

Enligt MSB kan och bör allmänheten lita på att kartan ger en korrekt beskrivning av verkligheten.

– De allra flesta skyddsrum stämmer. Skyddsrumsregistret och kartan uppdateras kontinuerligt med eventuella rättelser. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!