Kommunledningen föreslår att alla nya förskolor och skolor som byggs i Sigtuna kommun ska få tillagningskök – kök där maten kan tillagas på plats. Förslaget innebär även att Tingvallaskolan, Sagaskolan, Sätunaskolan, S:ta Gertrud skola och S:t Olof skola ska få egna kök. Där får eleverna i dag maten levererad till sig.
En upprustning av fyra kök, bland annat på Skepptuna skola och förskola, står också på inventeringslistan.
– Vi räknar bland annat med att matsvinnet kan minska med 30 procent. Om maten lagas på ett ställe och fraktas så kan den inte värmas upp igen. Om du har ett tillagningskök kan du frysa in den och ha en restdag senare, säger Gunilla Lundqvist (MP).
Förutom nya kök ska ny köksutrustning köpas in. Nytt är också att eleverna ska få vara med och påverka matsedeln mer.
– Man får en liten önskelista och lite längre fram ser vi även att eleverna ska delta i köket, säger Gunilla Lundqvist (MP).
Anders Johansson (S) vill samtidigt passa på att öka antalet utbildade kockar i skolans kök. Genom att erbjuda tjänster som handlar om mer än att värma mat tror han att Sigtuna kommuns skolor kan bli en attraktiv arbetsplats. Tanken är att också kockarna ska få styra mer över matsedeln.
– För varför ska man rekrytera kockar om man bara ska säga ”så här måste vi ha det”, säger han.
Ett annat plus enligt Anders Johansson (S) kan vara att Sigtuna kommun erbjuder heltidsanställning i stället för den mer vanliga typen av deltidsanställningar.
– Och om man ska rekrytera unga som gått kockutbildning är det viktigt att kunna erbjuda heltid, säger Anders Johansson (S).
Att anställa kockar kommer att bli dyrare än att anställa skolmåltidsbiträde.
– Med det sparar vi in på annat håll. Det blir mindre transporter, man kan ta hand om svinnet och man får en bättre schemaläggning av personal. Om man lägger ihop detta så kommer de faktiska driftkostnaderna att minska, säger han.
Om tre till fyra år beräknas alla nya kök stå klara. Den personal som i dag arbetar i de centrala köken ska erbjudas anställningar i de nya skolköken.
Prislappen för rustningen, ny utrustning och nya kök på gamla skolor beräknas landa på mellan 35 och 40 miljoner kronor.
Vad köken på de nybyggda verksamheterna kommer att kosta kan inte kommunledningen svara på i dag. Men man räknar med att det är mellan 30 och 40 procent dyrare att bygga ett tillagningskök än ett mottagningskök. Pengarna är avsatta i kommunens långtidsbudget.