"Alla ska vara med"

Landstinget i Uppsala län kan bli "Region Uppsala" år 2017. Med ett närmare samarbete mellan kommunerna ska frågor om sjukvård, infrastruktur och skola lösas på ett mer effektivt och framgångsrikt sätt.

Foto: Fanni Olin Dahl

Uppsala2015-05-05 15:58

Under tisdagen skickade landstingsstyrelsen en remiss till länets åtta kommuner angående förslaget om regionkommunbildning i Uppsala län. Ett förslag som med största sannolikhet kommer att godkännas.

– Enda risken för att det inte ska gå igenom är om någon kommun skulle säga nej. Men det är inte troligt, vi har fört en nära dialog med samtliga kommuner sedan projektet påbörjades i januari, säger Jacob Spangenberg (C), kommunstyrelsens ordförande Östhammar samt ledamot i regionförbundets styrelse.

Det är enligt Lagen om regionalt utvecklingsansvar i vissa län som landstinget vill överta det regionala utvecklingsansvaret. Tanken är att de ska gå samman med regionförbundet Uppsala län och bilda en region med direktvalt fullmäktige. Sedan den första januari 2015 finns tio direktvalda regioner med regionalt utvecklingsansvar. Och mycket talar för att det enbart kommer finnas två alternativ för vilka organ som får vara ansvariga i regionen; landstingen eller länsstyrelserna.

Sammanslagningen mellan landstinget och regionförbundet innebär alltså ett ökat politiskt inflytande i frågor om länets utveckling. Ett direktvalt organ anses även stärka den demokratiska legitimiteten.

– Alla ska vara med i utvecklingen vilket i sin tur kommer skapa bättre förutsättningar för samtliga kommuner, säger Börje Wennberg (S), styrelseordförande landstinget i Uppsala län.

Det tänkta sammarbetet går under arbetsnamnet "Region Uppsala", något som Östhammars ordförande Spangenberg inte har några problem med. Men han menar dock att det kan finnas vissa kommunpolitiker som höjer på ögonbrynen och är rädda att falla i stadens skugga.

– Härnäst ska vi hitta ett sätt att kontinuerligt arbeta med de frågor som berör samtliga kommuner. Deras inflytande måste säkras, säger han.

Vilka tjänar mest på detta; kommunerna på landet eller Uppsala stad?

– Alla medborgare i Uppsala län drar fördel av beslutet. Men det finns mycket som vi inte styr över själva ute i de enskilda kommunerna, med sammanslagningen så kommer vi att arbeta tillsammans och mer effektivt med övriga länet, säger han.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!