Skälet till att man backar från det tidigare beslutet är att det visat sig att det blir en hel del administrativa och tekniska bekymmer när man ska hantera att väldigt många sökande i den ordinarie kön har samma kötid, det vill säga den 1 juni 2016 när bostadsförmedlingen startar sin verksamhet.
– I slutändan skulle det innebära att man behöver lotta mellan de sökande som ställer sig i kön samtidigt. Och det kände vi att det inte var rättvist, säger Erik Pelling (S), kommunalråd.
Han säger att man hela tiden arbetat med de två parallella modellerna när den nya bostadsförmedlingen ska få sin slutgiltiga form. Den modell man nu väljer är en verksamhetsövergång där den nya bostadsförmedlingen helt enkelt tar över Uppsalahems befintliga kö.
– Det har inte startats någon bostadsförmedling i Sverige under många år. Det har det inte funnits någon färdig mall att följa, säger Erik Pelling.
I praktiken innebär det nu att de som stått länge i Uppsalahems kö under många år framåt kommer att ha förtur till hyresrätter också hos privata hyresvärdar som förmedlas genom den kommunala bostadsförmedlingen. Man kommer att utreda huruvida man får ta med sig kötiden från andra bostadsförmedlingar och i så fall vilka.
– Uppsalahems kö är den kö som funnits i Uppsala. Och det är de köer som Uppsala kommun har rekommenderat alla att ställa sig i. Och vi bedömer att det stora flertalet redan finns där, säger Erik Pelling.
Enligt Erik Pelling är det här en lösning som gynnar både bostadssökande och hyresvärdar i Uppsala. Han säger att man fört diskussioner med även de privata hyresvärdarna, som är positiva till den lösning man nu presenterar.
– I dag finns det bostäder som inte hittar någon hyresgäst eftersom förmedlingen varit så krånglig. Till exempel hade Byggvesta problem att förmedla sina hyresrätter i Rosendal, säger Erik Pelling.
De privata värdarna som Byggvesta har ju krav på inkomst som Uppsalahem inte har. Blir det ett problem att många som nu står i Uppsalahems kö inte uppfyller kraven hos de privata värdarna?
– De kraven kommer nu att bli transparenta och presenteras på hemsidan. Det gör att det blir ett tydligare system, säger Erik Pelling.
Formellt måste ändringen godkännas av kommunfullmäktige. Först ska det antas av kommunstyrelsen, vid onsdagens möte. Oppositionen står också bakom förslaget, som antogs av ett enigt arbetsutskott.