Alla poliser och åklagare i Uppsala lärs nu upp i den nya lagen

Den lag som införs 8 november gör det svårare för kriminella att få behålla tillgångar som inte köpts med lagliga pengar. Förändringen är så stor att alla poliser och åklagare i Uppsala ska lära sig hur de ska använda den nya lagen.

Bild på kontanter som förekom i ett narkotikaärende i Uppsala 2020.

Bild på kontanter som förekom i ett narkotikaärende i Uppsala 2020.

Foto: Polisen

Uppsala2024-10-16 11:30

Lagen innebär i korthet att den som inte kan bevisa att egendom köpts med lagliga pengar riskerar att tillgångarna beslagtas. Tanken är att det ska bli lättare för rättsväsendet att ta ifrån kriminella personer sådant de köpt för vinster från brott. 

Enligt regeringen rör det sig om den största förändringen av brottsbalken på 50 år. Alla poliser och åklagare i Uppsala utbildas nu i hur de ska arbeta med den nya lagen. För poliser på fältet gäller det bland annat att samla information om exempelvis vilka fordon som personer i kriminella kretsar brukar använda.

undefined
"Såväl utredare som poliser i yttre tjänst ska känna till de nya reglerna om förverkande", uppger Russell Morley, chef vid Uppsalapolisens bedrägerisektion.

– Stoppar vi exempelvis en bilförare utan inkomster kommer poliserna att fråga hur fordonet finansierats. Fordonsstoppet kan bli en pusselbit som leder vidare till en utredning, säger Russell Morley, chef för Uppsalapolisens bedrägerisektion.

– Vi kommer att börja använda lagen direkt när den träder i kraft. Det är en offensiv lagstiftning som ger oss tvångsmedel och mycket större möjligheter än idag att ta tillgångar från kriminella.

undefined
"Förhoppningen är att det ska bli stor skillnad när det gäller att ta tillgångar från kriminella", säger Uppsalaåklagaren Anna Hårdstedt.

Även Anna Hårdstedt, vice chefsåklagare i Uppsala, räknar med att den nya bestämmelsen om så kallat självständigt förverkande kommer att slå igenom i många typer av ärenden.

– Förhoppningen är att det ska bli stor skillnad när det gäller att ta egendom från kriminella. I nuläget krävs en koppling till brott för att det ska vara möjligt och alla åklagare har nog varit med om att ha tvingats lämna tillbaka egendom som tagits i beslag för att den nuvarande lagen inte räckt till, säger Anna Hårdstedt.

Självständigt förverkande

Redan idag kan staten beslagta (förverka) tillgångar som misstänks komma från vinster av kriminalitet. I normalfallet krävs dock ett bevisat samband mellan förverkandet och brott, till exempel att den person som åtgärden riktas mot fällts i domstol.  

I den nya bestämmelse som införs 8 november, kallad självständigt förverkande, krävs ingen sådan tydlig koppling till brott. Istället kan förverkande göras utifrån till exempel hur tillgångarna påträffats, personens inkomster, om det finns kvitton, kriminellt umgänge etc. 

"Om det är klart mera sannolikt att egendom härrör från brottslig verksamhet än att så inte är fallet, ska egendomen förverkas", står det i den nya lagen.

Regeringen tror att det till en början blir runt 600 självständiga förverkanden per år och fler framöver. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!