Alla övergrepp måste kritiseras

Uppsala2009-04-22 00:01
Det är, milt uttryckt, väldigt ofta som den omedelbara mediebilden av ett dramatiskt händelseförlopp, till exempel ett krig, inte blir i alla delar korrekt. Det behöver gå en tid, tillkomma nya eller tidigare förbisedda fakta, för att det från början entydiga ska få mer av nyanser och det nyss så självklara bli mer komplicerat.
Till det stadiet tycks vi nu på väg i fråga om kriget mellan Israel och Hamas på Gazaremsan i januari i år. Snabbt etablerades bilden av Israel som den entydiga skurken - som urskillningslöst angrep den svagare parten och i massiv skala kränkte dess mänskliga rättigheter.
Detaljer och omfattning i enskilda fall kan nästan alltid diskuteras. Men att Israel har ett betydande syndaregister i fråga om kränkningar av de mänskliga rättigheterna under Gaza-kriget är odisputabelt - och påtalades på denna och många andra ledarsidor under kriget.

Men nu börjar uppgifterna om att det fanns ännu en sida som kränkte mänskliga rättigheter under kriget att komma. Härom dagen presenterade Human Rights Watch en rapport som dokumenterar många övergrepp från Hamas sida.
Redan det faktum att Hamas använde befolkningen som "mänskliga sköldar" mot Israel genom att etablera sina militära styrkor i tättbebyggda områden är ju ett övergrepp i sig. Till det kommer det som Human Rights Watch noterat: Människor som misstänks, eller bara påstås, vara kollaboratörer med Israel "avrättas" (mördas är väl egentligen ett mer relevant uttryck) summariskt, utan rättegång.
Den siffra som nämns är 32 dödade, under kriget. I övrigt skjuts vanliga människor med regimkritiska åsikter, och anhängare av den konkurrerande Fatahrörelsen, i knäna med invaliditet som följd. Human Rights Watch registrerar 49 sådana övergrepp mot Fatah-medlemmar - och minst 73 andra personer som torterats och misshandlats med brutna armar eller ben. (Och även Fatah torterar Hamas-medlemmar när tillfälle ges).

Övergrepp mot mänskliga rättigheter ska kritiseras, oavsett vem som begår dem och alldeles oavsett hur opinionsvindarna för tillfället råkar blåsa. Och därför inställer sig naturligtvis frågan hur Mona Sahlin, som så okritiskt solidariserat sig med Hamas, och Socialdemokraterna ser på den palestinska sidans övergrepp mot de mänskliga rättigheterna.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om