Alla minns sin första mens

När Lovisa Orsberg fick mens som 10-åring trodde hennes föräldrar att blindtarmen hade brustit. Sara Ottersgård visste direkt vad blodet mellan benen innebar.För en del kommer den första mensen som en chock - andra har längtat länge.

Foto: Nina Leijonhufvud

Uppsala2010-03-29 08:58

Hur ska man reagera när blodet plötsligt börjar rinna i underlivet? Någon gång - oftast i tonåren eller strax innan - råkar de flesta tjejer ut för det. I dag ligger medelåldern för att få sin första mens strax under 13 år för svenska tjejer. För en del är det ett bevis på att de är normala. För andra är närmast ett trauma.
- Det var liksom: Jaha. Nu har jag fått den här skiten och kommer att ha den länge, säger 20-åriga Sara Ottersgård.
När hon fick mens som 15-åring var hon bland de sista i klassen. Fast hon kan inte minnas att hon kände någon direkt lättnad eller glädje när den väl kom.
- Jag gick direkt till mamma och berättade att jag fått mens. Men jag tyckte mest det var jobbigt och gjorde ont.

19-åriga Fanny Hussénius var också ganska sen. Exakt när eller hur det gick till när mensen kom minns hon inte. Däremot känslan av att tillhöra något nytt.
- Flera hade redan fått mens. Det var lite som jag blev en av dem då.
För 18-åriga Lovisa Orsberg var första mensen en desto mer dramatisk upplevelse. Hon var bara 10 år när den kom och hade ingen aning om vad det var. Hennes föräldrar trodde att det var blindtarmen som brustit. Lovisa Orsberg var den första i klassen som fick mens och kände sig annorlunda och konstig. Hon var ofta hemma från skolan under mensen, mådde dåligt och grät.
- Jag smusslade med bindorna och tyckte det var jättepinsamt. Det var först i högstadiet som jag berättade för mina kompisar. Då gick vi runt och skvallrade varje rast om vilka som fått och inte fått mens. Det var skönt att äntligen få prata om det. Det blev som en gemenskap.

Pratar man för lite om mens?
- Ja. Jag har svårt att förstå varför det är så känsligt. Alla har ju det, säger Fanny Hussénius.
- Jag tror det är för att det är ganska intimt och känns lite privat, säger Sara Ottersgård.
I skolan ska man få undervisning om puberteten i mellanstadiet. Men den undervisningen har varken Sara Ottersgård, Fanny Hussénius och Lovisa Orsberg några ljusa minnen från.
- Vi hade en manlig lärare som tyckte det var jättepinsamt. Efter fem minuter var det över, säger Lovisa Orsberg som dock minns en bra sak.
- Vi fick gå till skolsköterskan i små grupper. Då kunde man ställa frågor och så fick man en tampong. Det var bra, det är inget man gör självmant.

Föräldrarna har också en viktig roll. De ska berätta om vad som kommer att hända och varför. Men varken Sara Ottersgård, Fanny Hussénius eller Lovisa Orsberg tycker att de ska göra någon stor grej av det.
- Jag tycker det ska vara mer som en del av vardagen. Man ska inte förstora upp det, då kan barnet få en känsla av att det är något stort och obehagligt. Och jag tycker absolut inte man ska säga grattis, säger Sara Ottersgård.
- Jag tycker det är bra att de berättar om sina egna erfarenheter också. Det gjorde både mamma och mormor, säger Lovisa Orsberg.
En annan sak som föräldrarna kan hjälpa till med är att köpa mensskydd. Som ung kan det vara pinsamt att göra det, särskilt om man får mens tidigt.

Varken Fanny Hussénius eller Sara Ottersgård tycker att livet förändrats särskilt mycket på grund av mensen. De har inte särskilt mycket mensvärk eller andra besvär.
- Det värsta är egentligen att det är kletigt och äckligt, säger Sara Ottersgård.
Lovisa Orsberg har däremot mycket kraftig mensvärk, liksom de flesta av kvinnorna i hennes släkt. Precis innan mensen kommer får hon även ordentliga humörsvängningar.
- Jag brukar spy när jag har mens för att det gör så ont, och två dagar innan mensen kan jag börja grina hur lätt som helst. En gång började jag grina på ett engelskprov för att jag hade en bläckpenna i stället för en blyertspenna.

Vad ska man göra för att må bättre när man har mens?
- Göra saker man mår bra av. Jag brukar träna mer när jag har mens. Choklad är en annan favorit. Det brukar kännas bättre av det, säger Lovisa Orsberg.
- Jag brukar bädda ned mig, mysa och se på film, säger Sara Ottersgård.




Fakta/Så mår du bättre under mensen

Träna. Speciellt lätt motion, som promenader eller dans, är bra.

Ät järnrik mat - särskilt om du redan har lågt järnvärde.

Ta värktabletter. medel som innehåller ibuprofen är det bästa mot mensvärk. Ta tabletten så fort värken är på väg. Brustabletter har snabbast effekt.

P-piller kan också dämpa mensvärk

Lägg en värmedyna på magen

Om du ligger ned kan värken lätta lite om du drar upp knäna

Gör något roligt för att fokusera på annat än värken


(HEJ! DET HÄR ÄR JU FÖR MÅNGA FRÅGOR SÄKERT - MEN TA MED SÅ MÅNGA SOM FÅR PLATS)


@Normal (Web):MENSFRÅGOR TILL....
Karin Bishop Bondestam, överläkare/gynekolog på Ungdomshälsan.

När är det vanligast att man får sin första mens?- Mellan 11-14 år. Men det finns de som får mens när de är 8 år eller till och med tidigare. Mensen kan också komma senare. Om man inte har fått mens när man är 16 år bör man kolla upp det.
 
Vad är det som avgör när man får den första mensen?- Ganska mycket är ärftligt. Man kan titta på när ens mamma och andra kvinnliga släktingar kom in i puberteten. Vikten spelar också roll för när man får mens.
 
Varför har man olika långa menscyklar?- Det beror bland annat på hur många ägg man har och hur välfungerande systemet i kroppen är. Somliga har aldrig regelbunden mens. Oregelbundna vanor, som hur man sover och äter, påverkar också.
 
En del kan plötsligt få oregelbunden mens, trots att de haft regelbunden mens innan. Varför då?- Mensen styrs från hypofysen och många faktorer kan påverka den som depressioner, mediciner, ändringar i dygnsrytm. Kraftig viktnedgång eller att man fått en cysta på äggstockarna kan också påverka.
 
Kan man bada när man har mens?- Ja, det är inte farligt. Det är enklast att ha tampong för att inte lämna blodspår efter sig och man bör byta tampong innan man börjar bada och när man badat klart.

 Kan man bli gravid när man har mens?- Vanligtvis inte. Men det kan hända. Det beror på när ägglossningen inträffar.

Varför ser blodet olika ut i början och slutet av mensen?- Allt blod som kommer är inte blod från livmodern. I början kommer det ofta bitar av slemhinnan i blodet, sen kan det komma vanligt blod som ser mer ut som vanligt näsblod. Mot slutet av mensen kan blodet vara mörkbrunaktigt eftersom det kommer så lite blod och är lite surt i slidan.

 Är det farligt att sova med tampong?- Nej. Hur ofta man ska byta mensskydd beror på hur mycket man blöder. Tampongen i sig är inte farlig, det är bara om man får in en speciell sorts bacill som man kan få Toxic chock syndrom, så kallad tampongsjuka. Och en blodfylld tampong är rena rama odlingslandskapet för bacillen om man får in den i slidan. Men det är ovanligt.
 
Kan man träna när man har mens?- Ja, man mår ofta bättre när man rör på sig, särskilt om man har mensvärk. 
 
Hur mycket blod förlorar man under mensen?- Det är väldigt olika. Somliga blöder mer, andra mindre. 80 milliliter eller mindre under en hel mens är vanligt. Så länge man inte blöder så mycket att man får blodbrist eller problem med att det blir översvämning är det ok.
 
Hur påverkar p-piller mensen?- De flesta får mindre mens, mindre ont och så kan de styra när mensen ska komma.
 
 Är det farligt att inte ha mens?- Nej, det är inte farligt i sig. Däremot kan orsaken till att man inte har det - som att man inte äter ordentligt - vara farligt.









Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om