"Alla känner varandra"

Många tror kanske att ungdomsbrott såsom snatteri och bråk ökar under sommarlovet, men så är inte fallet enligt traktens polis. Vi har talat med några ungdomar i Knivsta, och i det lilla samhället är det få som oroar sig för brott.

Uppsala2014-02-18 17:16

Ung i Knivsta. Fritidsgården är en av de platser dit Knivstas ungdomar söker sig under sommarlovskvällarna. När tidningen tittar in en onsdagskväll i juni har ett litet gäng samlats.
En del spelar ishockeyspel på en storbildsskärm, medan andra sitter i någon av sofforna och pratar eller spelar sällskapsspel. Några av dem är Alexander Ripman och Jesper Westerlund, som berättar att de sällan oroar sig för brott, åtminstone inte i Knivsta där de tycker att det är lugnt.
– Alla känner varandra här i Knivsta, säger Jesper Westerlund.
Visserligen har de båda hört om personer som blivit utsatta eller anmälda för brott. De berättar att det dels har fått dem att bli avskräckta från att göra samma sak, och dels gjort dem lite mer försiktiga.
– När det är så nära en själv blir man rädd att det ska hända, säger Jesper Westerlund.
– Om någon annan gör ett brott som de åker dit för så undviker man väl det. Man vill inte hamna i samma skit, säger Alexander Ripman.

Skadegörelse ökar
Enligt Pierre Blanc, närpolisbefäl i Sigtuna, är de vanligaste ungdomsbrotten stölder och trafikbrott. Det kan till exempel handla om snatterier eller trimmade mopeder.
Men han ser ingen ökning av denna typ av brott under sommarmånaderna.
Brott som däremot ökar under sommaren, främst kring skolavslutning och skolstart, är skadegörelse. Det säger Uppsalapolisens presstalesperson Lisa Sannervik.
Då samlas ungdomar som har varit ifrån varandra under sommaren, och eftersom skolgården blir en naturlig mötesplats ökar också risken för skadegörelse där.
Det är något som Alexander Ripman och Jesper Westerlund känner igen sig i.
– Det är mycket sådant här i Knivsta, men inte så grova grejer. Mer att någon kastar ägg på ett hus eller klottrar, säger Alexander Ripman.
De tror att det ofta är rastlösthet som leder till den här typen av brott, och efterlyser mer fritidsaktiviteter för unga. Kommunen satsar för lite resurser på ungdomar, tycker de.
– Men det kommer alltid att finnas brott, oavsett vad man bygger, menar Jesper Westerlund.
– Ja, men ett köpcentrum skulle sitta fint, tycker Alexander Ripman.

”Duktiga ungdomar”
Bakom disken till det lilla kaféet står fritidsledarna Anna Renvall och Ulrika Renvall. De tror att mindre brott ofta är ett uttryck för att vilja ha uppmärksamhet, och gissar att det ibland finns en koppling till alkohol.
– Vi har ändå uppfattningen att ungdomarna som kommer hit är duktiga på att ta hand om varandra, de ser till att ingen blir lämnad kvar även om de är ute och festar, säger Anna Renvall.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!