– Cocktailkulturen har växt jättemycket i Sverige de senaste åren. Folk vet mycket om spritsorter, och både bartendrar och gäster är öppna för att prova på nya saker, säger Terry Cullen, som är barchef på Biztron.
Tillsammans med Raul Nuñez, barchef på Restaurang Lingon, vill han göra Uppsala till en cocktailstad att räkna med. Och de är på god väg. Deras delade passion och mångåriga erfarenhet har tagit dem båda till final i tävlingen Årets Bartender.
Där ska de i april mäta sina talanger mot Sveriges elit med egenkomponerade smaksensationer.
Sin inspiration hittar de lite varstans. Nya, ovanliga spritsorter, en intressant maträtt eller genom att diskutera drinkar med bargäster. Sedan experimenterar de sig fram till rätt kombination.
– Jag vet hur olika spritsorter reagerar tillsammans. Det brukar ta två–tre försök innan jag hittar fram till den smak jag föreställt mig i huvudet, säger Raul.
Men även om inte alla kan bli bäst i Sverige kan alla bli bra på att blanda drinkar. Raul och Terry har lärt sig mycket bara genom att läsa cocktailböcker, söka på internet och besöka kända barer för att titta på duktiga bartenders.
– Om man hittar något man fastnar för i baren är det ganska lätt att återskapa hemma. Det är som matlagning, säger Raul.
Under de senaste åren har trenderna fört med sig alltifrån vodka med en touch av bacon till romlikör med chaismak, men som hemmabartender behöver man inte göra det så komplicerat till att börja med.
Just nu är det rätt med retro, som Old fashioned, whiskey sour och gin and tonic, förklarar Terry. Drinkar från 1920- och 30-talet har gjort comeback.
– Kan man blanda till klassikerna är det en bra grund. Sedan kan man börja experimentera och lägga till dem, säger Terry.
När man väl fått upp ångan kan man prova på att själv smaksätta sin favoritsprit med allt ifrån vaniljstång till chili, säger Raul. Det är bara de egna smaklökarna som sätter gränserna.
Raúls och Terrys drinktips hittar du här!