Alla har sitt sätt att fira

Nationaldagen är fortfarande relativt ny som helgdag. Och hur och om man firar den varierar väldigt mycket.

Foto: Staffan Claesson

Uppsala2017-06-06 16:56

Koloniträdgårdsföreningen Flora-Linnea i Fålhagen har skapat en egen nationaldagstradition med Flora-Linneadagen. Det började med en loppis för sex år sedan när föreningen behövde förstärka sin ekonomi. Nu har det undan för undan växt till ett allt större arrangemang där man även kan hitta nya rariteter till odlingstäppan.

– Förra året kom det folk från både Gävle och Östhammar, berättar Inger Öberg, ansvarig i organisationsgruppen.

I villakvarteren intill råder lugn och många har tagit tillfället i akt att arbeta lite i trädgården när det blivit en extra helgdag mitt i veckan.

– När det gäller den här dagen har man inte så mycket att fira. Det har blivit mer som en extra ledig dag, säger Joakim Andersson, som är på besök hos svärföräldrarna och passar på att hjälpa dem med häckklippningen.

Vid Linnés Sävja firar man med folkmusik, fantåg, nationalsång och tal. Therez Olsson (M), kommunalråd, för dagen klädd i folkdräkt, håller talet om Sverige.

– Sverige är världens vackraste land. Vi ska vara oerhört glada att vi bor i ett land som människor vill komma till och inte i ett land som befolkningen flyr från. Och oavsett om du kom i går eller om du är född här så finns en plats för dig. Och tillsammans kan vi skapa ett bättre Sverige, säger hon.

Vid ett bord sitter Anna och Kjell Langendorf. Det är fjärde året de kommer till Linnés Sävja för att fira nationaldagen.

– Det är viktigt att vi som nation kan uppmärksamma våra traditioner, säger Anna Langendorf.

Inne i centrala Uppsala har festivalen Öppen hamn växt ihop med kommunens nationaldagsfirande i Parksnäckan. Det gör att de nationella inslagen i firandet här kommer lite i bakgrunden.

Kersti Renström och Eskil Renström, som sitter med barnbarnet Hanna Kanngo Renström, 3 år, på en filt i Stadsträdgården tycker ändå att det är en viktig dag att fira.

– Det har blivit mer och mer firande, Det är roligt att man kan samla många människor, både alla nykomlingar och vi som har bott i Sverige hela livet, säger Kersti Renström.

De har precis gått ut från Parksnäckan och har några svenska flaggor med sig. Toner av Syster polska hörs fortfarande från scenen.

Stadsträdgården denna dag blivit en gigantisk picknickplats intill hamnfestivalen som pågår strax intill.

Nere i ån håller Sjöräddningssällskapet uppvisning med sin nya båt samtidigt som Uppsala dykarskola och Magnetfiskeföreningen ser vilka som kan plocka upp mest skrot ur ån.

– Det ska ligga en cementblandare här nere någonstans som välte ner när de göt betong vid Islandsbron. Men den har vi inte sett. den kan ha svepts i väg med strömmen, säger Stefan Lindström från Uppsala dykarskola.

Bland fynden finns flera cyklar och en kundvagn, bland annat. På en av bryggorna längs ån kan man se en del av det som samlades ihop av städningen av Fyrisåns stränder förra veckan.

– Vi har hittat jättemycket plast. Mycket picknickskräp som man ganska enkelt skulle kunna kasta i en papperskorg. Bara i lördags hittade vi 14 säckar med brännbart, säger Sofia Hellström, projektledare på Uppsala kommun.

Också på uppvisningsskeppet Sunbeam fanns information om skräp i form av mikroplaster. I debatten har plastpåsarna hamnat i fokus. Men enligt informationsskylten från Miljöinstitutet IVL är vägtrafiken är förmodligen den i särklass största källan till mikroplaster följt av konstgräsplaner. Dessutom bidrar flytbryggor och båtskrov med stora mängder i haven. Nedskräpning är förmodligen en stor källa, men några säkra data finns inte.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!