Alla gravida erbjuds kubtest
Sedan årsskiftet erbjuds alla gravida kvinnor i Uppsala län så kallat kubtest som kan upptäcka kromosomavvikelser hos fostret. Tidigare har bara kvinnor som är äldre än 35 år fått göra testet.
Allt sedan våren 2008 har kvinnor som är över 35 år fått göra kubtest, ett kombinerat ultraljud och biokemiskt prov, i Uppsala. För kvinnor som är yngre och vill göra fosterdiagnostik för att ta reda på om fostret har en kromosomavvikelse, har landstinget hittills bara kunnat erbjuda fostervattenprov eller moderkakeprov.
- Båda dessa tekniker har en ökad missfallsrisk. Kubtestet innebär däremot inte några risker för fostret, säger Olle Eriksson som är medicinskt ansvarig för länets mödravård.
Kubtestet består av ett blodprov och ett ultraljud som görs under graviditetsveckorna 11-14. Efter det räknas en siffra ut som visar hur stor sannolikheten är att fostret har Downs syndrom eller en annan kromosomavvikelse.
- Det är bra att vi nu kan erbjuda alla gravida att göra testet. Tidigare har kvinnor under 35 år oftast varit tvungna att vända sig till en privat vårdgivare i Stockholm, säger Olle Eriksson.
Intresset för testet har dock varit lågt enligt Peter Lindgren som är medicinskt ansvarig på Fostermedicin vid Akademiska sjukhuset där testet görs.
- Det har inte varit någon anstormning. Men många känner nog inte riktigt till att vi gör kubtest på alla nu, säger han.
Reglerna för kubtest skiljer sig mycket mellan de olika landstingen. I Örebro län är det till exempel gratis att göra testet för alla kvinnor.
Landstinget i Uppsala län är ett av få som tar betalt för att utföra testet på kvinnor över 35 år. Undersökningen subventioneras dock för dessa, medan kvinnor som är yngre än 35 år får betala självkostnadspris.
- Helst skulle vi vilja erbjuda alla detta gratis precis som i Örebro, men politikerna har inte prioriterat det, konstaterar Olle Eriksson.
Frågan om Kub test är kontroversiell. Det kristdemokratiska landstingsrådet Anna-Karin Klomp är orolig för att fosterdiagnostik ska användas i utsorterande syfte.
- Sedan det infördes i Danmark föds nästan inga barn med Downs syndrom. Jag tycker att det sänder en signal att det normala är att inte behålla barn med Downs syndrom, men många med Downs syndrom lever ett bra liv. Handikappade har samma människovärde som alla andra, säger hon.
Socialstyrelsen har dock bestämt att alla landsting ska erbjuda någon form av fosterdiagnostik, även om undersökningarna är frivilliga.
- Risken finns att ganska många barn som tas bort har Downs syndrom. Men om vi är ålagda att ha fosterdiagnostik tycker jag att vi ska erbjuda den bästa metoden, säger Peter Lindgren.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!