Alla får inte gå i simskola

Simundervisningen i Uppsala läns skolor skiljer sig rejält. I vissa kommuner får alla elever flera veckors simundervisning redan vid 6 års ålder. Medan barn i andra kommuner endast erbjuds ett simtest i mellanstadiet.

Uppsala2011-09-22 10:03

Videon är inte längre tillgänglig

Läroplanen är glasklar. Alla barn i åk 6 ska kunna simma 200 meter varav 50 meter på rygg för att räknas som simkunniga. Hur mycket hjälp eleverna ska få för att nå målet är dock inte lika specificerat. Enligt UNT:s kartläggning innebär detta att skolbarn i Uppsala län får vitt skilda förutsättningar för att lära sig att simma.

Enköping är ett exempel på en kommun där simundervisningen är högt prioriterad. Totalt sett får eleverna 32 stycken 45-minuterslektioner när de går i förskoleklass och sedan ytterligare 17 lektioner simning i årskurs två.
- Det fungerar jättebra, i år har det varit lite struligt därför att vi har haft ovanligt många barn och vi har ju bara en simhall. Men det har vi löst genom att bland annat stänga badhuset för allmänheten vid något tillfälle, säger Rolf Rasmussen, badmästare vid Enköpings kommun.

Även inom Östhammars kommun får eleverna relativt mycket simundervisning. Vid Österbyskolan erbjuds exempelvis föräldrarna att gratis simskola åt sina barn utanför den ordinarie undervisningen.
- Det har alltid varit väldigt uppskattat och det är aldrig någon förälder som tackar nej till det erbjudandet, säger rektor Inga-Lill Ericsson.

I Uppsala kommun ser situationen annorlunda ut. Alla barn är garanterade ett simtest under mellanstadiet för att avgöra om de är simkunniga. Vill skolorna göra mer är det upp till dem, men enligt Fyrishov som samordnar all simundervisning med kommunens skolor är det ingen skola som väljer att göra det.
- Vi har inte mer simundervisning på grund av att vi inte har tillräckligt med resurser och tid. Ska man åka till simhallen kan det gå åt nästan en hel skoldag. Det är ingen lättlöst fråga, säger Giggi Thomson, rektor vid Flogstaskolan.

I Älvkarleby är läget likadant - ingen undervisning utöver ett simtest i årskurs 5 vilket brukar genomföras i Gävle. Nu planerar dock kommunen att införa simundervisning i förskoleklasser.
- Just nu tar simundervisningen upp alldeles för mycket tid. Och det är ett problem som skulle vara lättare att hantera om undervisningen skedde i förskoleklass därför att då har inte barnen lika många ämnen, säger Eva Gunnerud, rektor vid Sörgärdets skola och Bodaskolan.

SÅ HÄR GÖR KOMMUNERNA

Håbo

Kommunen håller i simskola för elever i förskoleklass under vårterminen och för elever i årskurs 1 under höstterminen. Vardera omgång består av åtta tillfällen där klasserna delas upp i hälften och därefter får en 30 minuters lektion per gång.

Uppsala

Kommunen har ett avtal med Fyrishov att alla skolor ska anordna ett simtest för elever i årskurs 4 (från och med i år gäller årskurs 5) för att se huruvida barnen karar av målen i den nationella kursplanen. De som inte klarar kraven erbjuds simundervisning vid fem tillfällen och därefter får de genomgå ett simtest i nästföljande årskurs. Klarar de sig inte då heller erbjuds de ytterligare fem simlektioner.

Enköping

Alla elever i förskoleklass får simundervisning under två terminer, totalt 32 lektionstimmar à 45 minuter. I åk 2 får de ytterligare 17 lektionstimmar. De som inte klarar sig får möjlighet att återkomma varje årskurs till och med åk 5 då simtestet avläggs.

Älvkarleby

Ingen samlad simundervisning men i årskurs 5 genomförs ett simtest. De som då inte karar sig erbjuds ytterligare 10 tillfällen i bassängen för att bli godkända. I budgeten för 2012 finns dock planer på att införa simundervisning i förskoleklass.

Heby

Samtliga elever från förskoleklass till och med årskurs 6 erbjuds simundervisning 2-5 gånger per termin beroende på vilken årskurs de går i.

Knivsta

Simundervisningen skiljer sig något mellan skolorna beroende på närhet till simhallen. De som normalt har idrott i Hälsohuset där simhallen ligger har fler möjligheter till simträning per termin. Simlärare från Hälsohuset kollar upp simkunnigheten i årskurs 4, 5 och 6. De elever som inte klarar simtestet erbjuds simträning under skoltid.

Tierp

Varje skola bestämmer själv hur den vill lägga upp simundervisningen. Men alla bedriver undervisning utöver det obligatoriska simtestet under mellanstadiet. Inom kommunen finns totalt sex badanläggningar att bedriva simundervisning i och en del skolor ligger i direkt anslutning.

Östhammar

Under höstterminen får elever från årskurs 1 och uppåt simundervisning tills de lär sig att simma. Under vårterminen är det förskoleklasserna som får simlektioner.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om