"Alla får gå på hen-toan"

Annika Skoglund ligger bakom idén om hen-toaletten på Ångströmlaboratoriet, som hör till Uppsala universitet.
– Det här är ett gräsrotsinitiativ, säger hon.

Foto:

Uppsala2016-02-18 13:59

Tanken bakom initiativet är att personer som inte identifierar sig som vare sig man eller kvinna ska få en egen toalett. UNT.se rapporterade om toaletten på onsdagskvällen. På onsdag i nästa vecka invigs den av performanceartisten Tobias Bernstrup.

Förutom en toastol kommer den att bland annat innehålla en helkroppsspegel och nagellack.

Tanken är att alla personer, oavsett hur de själva vill definiera sin könstillhörighet, ska kunna använda toaletten. I pressmeddelandet står det dock att hen-toan är riktad till "de män som inte är nöjda med de standardutrustade toaletterna". Samtidigt har toan utrustats med en uppsättning bindor och tamponger. En toa för alla med andra ord. Skylten till toaletten är designad av serietecknaren Mirelle Eriksson från Tierp.

På torsdagsförmiddagen var Annika Skoglund, som är anställd som biträdande universitetslektor vid Institutionen för teknikvetenskaper, upptagen med undervisning, men hon har i ett mejl svarat på UNT:s frågor:

Varför tog du det här initiativet?

– Jag ville gärna göra något för mina kollegor i korridoren, särskilt då jag blev beviljad ett så kallat jämställdhetsstöd som nyanställd kvinna. Efter lite funderingar och jämförelser med hur toaletter utrustas i näringslivet så tyckte jag att det var på sin plats att fokusera på en av universitetets toaletter. Det verkade inte särskilt svårt att göra toaletten en smula trevligare och samtidigt uppdatera den till ett mer nutida sammanhang.

Är detta den enda hen-toalett som finns på universitetet och planeras fler toaletter framöver?

– Jag har inte hört att det finns fler hen-toaletter och eftersom det här är ett gräsrotsinitiativ så har jag ingen aning om det planeras flera.

Hur har mottagandet av initiativet varit?

– Många har uttryckt ett starkt stöd för initiativet och jag har verkligen fått glada tillrop under dagen. En person uttryckte skepsis avseende att kalla toaletten ‘hen’ eftersom det främst används som ett avkönat pronomen. Någon tyckte att pengarna skulle kunna gå till något vettigare, vilket visar hur olika man kan tänka om sin arbetsplats och sina kollegors lekfullhet och välbefinnande.

Får personer som inte identifierar sig som hen använda toaletten?

– Det finns från universitetets sida naturligtvis inga förbud kopplade till vem som får och inte får använda toaletten. Däremot kan ju vissa leva under andra förbudsmekanismer som omöjliggör just denna toalettupplevelse. Jag antar dock att ingen behöver genomlida någon slags identitetsproblematik bara för att den besöker hen-toaletten utan att vilja inbegripas i den normkritiska kategorin. Alla är välkomna!

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om