Alla bloggare skyddas inte av grundlagen
I veckan slutade Alex Schulman att blogga. Pressombudsmannen Yrsa Stenius välkomnade beslutet. Medan Schulmans blogg var grundlagsskyddad är vanliga internetdebattörer oskyddade - och kan åtalas om de förtalar människor.
Foto: Scanpix
Pressombudsmannen Yrsa Stenius välkomnade Alex Schulmans avhopp.
Expressens Linda Skugge slutade blogga i våras på grund av hatmejlen som vällde in. Att internetfora lockar fram det sämsta i människor är inte helt obekant. Ett relativt okänt faktum är däremot att medan bloggare och debattörer på de stora tidningarnas nätsidor är skyddade av grundlagen och inte kan åtalas för exempelvis förtal, är debattörer på mindre bloggar och fora inte alls skyddade.
På exempelvis unt.se modereras diskussionsforumen - dvs alla inlägg blir genomlästa och godkända innan de publiceras på hemsidan. Skribenterna riskerar inte att åtalas, det är UNT:s ansvarig utgivare som är ansvarig för allt som är publicerat på unt.se.
Om webbsidan har ett utgivningsbevis från Radio- och tv-verket är den grundlagsskyddad vilket innebär att den inte kan censureras av myndigheter och att den har en ansvarig utgivare. På dessa sidor är skribenterna också skyddade från åtal.
Om hemsidan saknar ett utgivningsbevis finns inget sådant skydd. Det är aktuellt när det gäller utrikesminister Carl Bildts blogg. En läsare uppmanade till folkmord på palestinier i en kommentar till bloggen tidigare i år. En förundersökning har inletts mot Carl Bildt. Bildt är inte ansvarig för uttalandet och kan alltså inte åtalas för hets mot folkgrupp. Däremot är han skyldig att hålla rent i bloggen enligt lagen om ansvar för elektroniska anslagstavlor från 1997.
Personen som skrev inlägget är däremot åtalbar för hets mot folkgrupp. Han är inte grundlagsskyddad eftersom utgivarskap saknas för Carl Bildts blogg.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!