All världens mat i Gottsunda

Dofter från hela världen kittlade besökarnas näsborrar i Gottsunda centrum på lördagen.

Mayam Dinar serverade specialiteter från det persiska köket, bland annat brödet nan youkheh.

Mayam Dinar serverade specialiteter från det persiska köket, bland annat brödet nan youkheh.

Foto: Sven-Olof Ahlgren

Uppsala2014-03-29 16:16

Under några timmar pågick festivalen Gottsunda Mat, då professionella kockar och matkreatörer stod sida vid sida med lokala förmågor.

– Det finns så många nationaliteter här i Gottsunda. Därför kändes det naturligt att skapa en marknad där alla lagar mat från sin del av världen, säger arrangören Jonas Ewemo.

Dagens stora dragplåster var Ala Abasi, uppväxt i Stenhagen i Uppsala och en av finalisterna i tv-programmet "Sveriges mästerkock".

– Det är så fint här i Gottsunda centrum! Jag har inte varit här på länge och det har verkligen utvecklats, säger Ala Abasi, som numera är bosatt i Stockholm.

Dagen till ära har hon uppgraderat sitt recept på falafel, som fick mycket beröm av juryn i "Sveriges mästerkock".

– Jag har jobbat på att hitta den rätta balansen mellan kikärterna, vitlöken och de olika örtkryddorna.

Har du skapat den perfekta falafeln?

– Jag vill inte låta kaxig, men ja, jag tror det.

Under festivalen serverades maträtter från Tanzania i söder till Sverige i norr, från Mexiko i väster till Japan i öster.

På Akberehet Berhanes matta kunde besökarna delta i en traditionell etiopisk kaffeceremoni. Bruket av kaffe har sitt ursprung just i Etiopien, där kaffebusken växer vilt. Enligt legenden var det en herde som märkte att hans getter började hoppa och skutta när de ätit av kaffebönorna, berättar Akberet Berhane.

– Herden provade bönorna själv men de smakade inte gott så han kastade dem i elden. Då spreds en ljuvlig arom, och så föddes idén att rosta kaffebönorna.

I den persiska hörnan stod Maryam Dinar, omgiven av en mängd färgsprakande rätter som alla representerade olika delar av Iran.

– Det är fantastiskt roligt att få visa upp min egen matkultur, hur färgglad den är, säger hon.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!