Alkohol ökar risk för tarmcancer
Oavsett om alkoholen serveras i form av öl, vin eller starksprit insjuknar personer som brukar dricka alkoholhaltiga drycker oftare i tarmcancer än andra. Det visar en studie av bland andra kvinnor från Uppsala län.
— Riskökningen är dock ganska måttlig och inträffar först vid en konsumtionsnivå som man även av andra skäl inte bör uppnå, säger professor Alicja Wolk vid avdelningen för nutritionsepidemiologi vid Karolinska Institutet i Stockholm.
Hon är en av de ansvariga för undersökningen som bygger på uppgifter om nära 490 000 kvinnor och män från åtta delstudier i Nordamerika och Europa, däribland en som omfattat cirka 60 000 kvinnor i Uppsala och Västmanlands län.
När studierna började besvarade deltagarna enkäter med bland annat frågor om hur ofta och hur mycket de drack av olika alkoholhaltiga drycker.
Under de sex till 16 år som de följts sedan dess insjuknade nära 4 700 eller knappt en procent av kvinnorna och männen i cancer i tjocktarmen eller ändtarmen.
När uppgifterna om vilka som insjuknat i tarmcancer jämfördes med de tidigare uppgifterna om alkoholkonsumtion visade det sig att tarmcancer var vanligare bland kvinnor och män som brukade dricka alkoholhaltiga drycker, i synnerhet bland dem som brukade dricka större mängder.
I siffror innebär det att personer som dagligen konsumerade minst 30 gram ren alkohol löpte 16 procent högre risk insjukna i tarmcancer jämfört med dem som sällan eller aldrig drack alkoholhaltiga drycker. För dem som dagligen konsumerade minst 45 gram alkohol var risken för tarmcancer förhöjd med drygt 40 procent.
Dessa riskökningar gällde oavsett om källan till alkoholen var öl, vin, lättvin eller starksprit.
30 gram ren alkohol motsvarar alkoholmängden i cirka ett par flaskor starköl, två glas vin eller ett par fyra centiliters snapsar.
— De alkoholmängder som ökar risken för tarmcancer är alltså högre än det enda glas vin per dag som enligt flera andra epidemiologiska studier skyddar mot hjärt- och kärlsjukdomar, säger Alicja Wolk.
Flera studier visar dock att risken för bröstcancer ökar något även vid så pass låg konsumtionsnivå som ett glas vin per dag.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!