Alkohol löser Skånelas problem

HANDBOLL. Avancemanget till herrallsvenskan beräknas kosta Skånela IF nästan en miljon kronor extra. Lösningen ser ut att bli försäljning av starköl och vin till årskortsinnehavare på en inhägnad del av läktaren.

Uppsala2014-02-18 16:54

Diskussionerna med Sigtuna kommun har pågått under en längre tid och ser nu alltså ut att gå i lås.
- Vi har tittat på hur man gör i bland annat Tyskland och Danmark. Där säljs det alkhol sedan många år tillbaka och det har vi tagit fasta på, säger Skånela IF:s ordförande Magnus Larsson.

Men reglerna i Sverige är betydligt strängare, vilket har ställt till med extraordinära problem. För att det tillfälliga serveringstillståndet ska gälla måste nämligen en plexiglasvägg byggas, som delar av läktaren i Vikingahallen i två delar. En för årskortsinnehavare över 20 år och en för övriga åskådare. Enligt det framtagna förslaget byggs glasväggen rakt bakom speakerbåset, samt tvärs över läktaren vid trappan ner till omkädningsrummen.
- På så sätt kan vi hålla isär åskådarna och se till att bara årskortsinnehavarna hamnar på den sida det serveras öl och vin, vilket är ett krav eftersom vi bara får sälja alkohol inom ett slutet sällskap, säger Magnus Larsson.

För att även uppfylla räddningstjänstens krav på utrymningsvägar, samt möjlighet att komma fram med en bår, måste plexiglasväggen bakom speakerbåset kunna öppnas eller skjutas åt sidan. Det gäller även vid andra aktiviteter i hallen. Exakt hur det ska gå till är däremot inte klart, men flera lösningar diskuteras. De åskådare som har årskort kommer att gå in via trappentrén från baksidan. På deras halva av hallen kommer det att serveras buffé med öl och vin, medan åskådarna som går in i den gamla entrén från Vikingavägen får handla kaffe, korv, läs och godis i den befintliga kiosken.
- På så sätt tillgodoser vi både våra ordinarie supportrar, gästernas supportrar, samt de som kan tänka sig att betala lite mer för att kunna äta och framför allt dricka gott i anslutning till våra allsvenska matcher, säger Magnus Larsson.

Ritningar är framtagna i samarbete med stadsbyggnadskontoret och det kommunala fastighetsbolaget Komfast har sagt ja till ombyggnaden.
- Vi har dragit lärdom av vårt tidigare trappbygge där Komfast inte gav sitt godkännande och vi fick riva och återställa i ursprungligt skick. Den här gången ser vi till att allt går rätt till, säger Magnus Larsson.
Sigtuna kommun kommer stå för investeringskostnaden, som beräknas uppgå till cirka 100.000 kronor, för att premiera klubbens avancemang till Allsvenskan.

Intresset för årskort har ökat markant sedan det blev känt att man som innehavare, förutom en enklare buffé vid varje matchtillfälle, även kan köpa alkohol i hallen. Detta trots att årskorten kostar 1.700 kronor styck. 
- Vi hoppas kunna sälja 300 stycken. Det i kombination med försäljningen av öl och vin på läktaren, under våra 13 hemmamatcher, ska kunna ge oss upp emot en miljon kronor netto, vilket i så fall löser vår ekonomiska situation, säger Magnus Larsson.

På Sigtuna kommuns tillsynsenhet ser man inga problem med att alkohol serveras i en sporthall, så länge det sker under kontrollerade former inom ett slutet sällskap.
- Vi kommer naturligtvis göra oannonserade alkotester för att kontrollera nykterheten samt se till så att inga åskådare blir pantade. Det är extra viktigt eftersom det rör sig om försöksverksamhet, säger inspektör Envina Reräcker.

APRIL APRIL

Ja, denna artikel är ju, som många av de som kommenterat artikeln redan förstått, ett aprilskämt.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om