Uppsalastudenten Alicia hade aldrig varit i kontakt med droger i sitt liv, fram tills en kväll i september.
Tisdagskvällen börjar som många andra kvällar på Snerikes nation. Alicia och hennes vänner beställer kvällens första drink i baren strax efter att de anlänt.
En halvtimme efter att de köpt drinkarna förlorade Alicia plötsligt kontrollen över sin kropp.
– Jag känner hur mina ben inte kan bära mig, min drink välter och jag faller ihop. Det gick så fort från att jag beställde drinken till att jag i princip blir medvetslös.
Snart låg hon på marken och tappade motoriken, vakter tillkallades och det dröjde inte länge innan de fick förstärkning av polisen.
– Resten minns jag inte utan har fått återberättat till mig, säger Alicia.
Polisen körde Alicia till sjukhuset där hon fick dropp.
– Jag har aldrig varit så förvirrad i mitt liv, det var slangar överallt.
Ett av proverna som togs på sjukhuset är ett drogtest, något som Alicia förvånades över. Hon är fortfarande övertygad om att hon fått en ordentlig snedfylla.
– Jag skämdes jättemycket eftersom jag sällan blir så full, säger hon.
Testresultatet förvånade både läkarna och Alicia – i blodet fanns den livsfarliga drogen fentanyl.
– Vi börjar reflektera över vad som hände under kvällen, men ingenting stod ut från det vanliga.
Alicia känner sig tom och mår psykiskt och fysiskt dåligt efter händelsen, men betonar att hon inte vill låta förövaren vinna.
– Jag vill inte att det ska förstöra min sista tid här i Uppsala och vara rädd inför framtida utekvällar. Nu har det hänt och jag vill se till att det inte händer fler, då kan jag uppmärksamma att det sker på platser jag trodde var trygga.
Astrid Åkerberg, förste kurator på Snerikes nation, ser allvarligt på händelsen.
– Det är jättetråkigt och ska inte få hända. Vi är väldigt ledsna över situationen och det är fruktansvärt att det sker oavsett om det är här eller på någon annan nation, berättar hon.
Nu sker internt arbete på nationen för att motverka liknande händelser.
– Vi har pratat med alla på nationen och sagt att det är viktigt att vara uppmärksam. Det är bra att nationen har ordningsvakter och personal, men det är ändå svårt att förebygga.
Alicia har polisanmält händelsen, men på grund av att nationen inte har övervakningskameror som kan bidra med bevisning går inte polisen vidare med ärendet. Enligt Astrid Åkerberg diskuteras säkerhetsåtgärder på nationen, som exempelvis övervakningskameror.
– Jag förstod att polisanmälan inte skulle leda någonstans, men det var viktigt för mig att få in händelsen i statistiken. Att ha övervakningskameror på nationer skulle inte bara förhindra att folk blir drogade, utan även andra övergrepp, anser Alicia.
Sara Gustafsson, statistiker vid Rättsmedicinalverket, menar att det ännu inte finns tydlig statistik på antalet ofrivilligt drogade i Sverige.
– Man kan ju hoppas på att Brottsförebyggande rådet eller någon annan myndighet med mer resurser undersöker frågan, eftersom den är oerhört viktig, poängterar hon.
Alicia understryker att hon alltid är noga med att inte lämna sin drink utom synhåll och täcker för glaset med handen när hon går bland folk.
– Ändå gick det fel, jag undrar om det finns nya tillvägagångssätt. Egentligen ska man inte behöva uppmana till att vara noggrann eftersom ansvaret inte ska ligga på potentiella offer.