Brottslingar får inte låsas in – HVB måste vara öppna

Grovt kriminella ungdomar på HVB-hem kan ta in knark, planera brott på mobilen och rymma – utan att personalen har rätt att ingripa. "Lagstiftningen har inte hängt med", anser Tobias Ahnlund vid Uppsalapolisen.

Bilder ur en polisutredning där unga personer i Stockholmsområdet misstänktes för mordplaner under 2022.

Bilder ur en polisutredning där unga personer i Stockholmsområdet misstänktes för mordplaner under 2022.

Foto: Polisen

Uppsala2023-08-20 11:00

Den 28 december 2022 ställde sig en maskerad 15-åring utanför en fastighet i Gubbängen i Stockholm och sköt med automatvapen in i flera lägenheter. Han var tvångsomhändertagen enligt LVU, lag om vård av unga, och placerad på ett HVB-hem men hade avvikit två dagar tidigare. 

undefined
I december 2022 sköt en 15-åring mot flera lägenheter i Gubbängen i Stockholmsområdet. Pojken hade avvikit från ett HVB-boende.

Det här är ett av många exempel där gängkriminella tonårskillar rymt från HVB, hem för vård av unga, för att kort därefter ha skjutit mot människor.

Enligt Socialstyrelsens lagtolkning har ett HVB-boende inte rätt att "inskränka barnets rörelsefrihet". "Ytterdörren kan vara låst men ska gå att öppna inifrån av barnen själva", står det i reglerna för LVU-omhändertagna. 

undefined
"Ytterdörren kan vara låst men ska gå att öppna inifrån av barnen själva". Så står det i Socialstyrelsens lagtolkning för LVU-omhändertagna på HVB-hem.

Tanken är att ungdomarnas integritet ska värnas. Här är fler utdrag ur Socialstyrelsens lagtolkning:

  • HVB-personal som misstänker att en inskriven ungdom tagit in narkotika på rummet har inte rätt att genomsöka det.
  • Drogtest och kroppsvisitering får inte ske mot den unges vilja.
undefined
För att HVB-personal ska ha rätt att leta efter narkotika i en intagens rum måste personen först ge sitt tillstånd.
  • Personalen får begränsa tillgången till mobil "inom rimliga gränser" men de intagna får inte helt förbjudas att använda mobil eller dator och personalen får inte gå igenom innehållet.
  • Begår ungdomar brott mot personalen krävs att det kan ge minst ett års fängelse för att det ska få polisanmälas. I övriga fall gäller sekretesslagen och polisanmälan är då inte tillåtet.
undefined
"Reglerna för HVB-hemmen bygger på en problematik som fanns i en annan tid", anser Hanna Paradis, kommenderingschef för poliserna som utreder våldsvågen i Stockholm.

Hanna Paradis är chef för en grupp poliser som utreder den våg av mord, mordförsök, sprängningar och grova vapenbrott som sedan i vintras drabbat framför allt Storstockholm men även Uppsala. Det rör sig om ett hundratal grova brott varav flera misstänks vara kopplade till en 37-åring från Uppsala kallad Kurdiske räven. 

Enligt Hanna Paradis utgör reglerna på HVB-hemmen en utmaning. 

undefined
Interpols efterlysning av Den kurdiske Räven. Han anklagas här för "Extremt grova narkotikabrott".

– Det finns jättemånga exempel där de här brotten utförts av ungdomar som är omhändertagna för vård och inskrivna på HVB-boenden. De får uppdrag av äldre kriminella och kan rymma gång på gång eftersom reglerna ser ut som de gör.

– Det händer flera gånger i veckan att ungdomar som är i riskzonen för de här brotten rymmer från HVB. Vi försöker då hitta dem eftersom de även riskerar att råka ut för brott och kan till och med dödas. Det tar stora polisresurser men är naturligtvis prioriterat, säger Hanna Paradis. 

undefined
Polisen kan drabbas av mycket extraarbete när tvångsomhändertagna ungdomar avviker från HVB, säger Tobias Ahnlund vid Uppsalapolisen som tycker att lagen behöver ses över.

Även bland poliser i Uppsala finns kritik mot bestämmelserna.

– Vi har fall där vi transporterat efterlysta ungdomar tillbaka till deras HVB men knappt hunnit tillbaka till stationen innan de är ute igen. Det är ett uppenbart problem att det saknas tvång som gör att ungdomar kan hållas kvar. Lagstiftningen har inte hängt med, säger Tobias Ahnlund, ansvarig vid Uppsalapolisen för strategiska åtgärder mot nätverkskriminella.

undefined
Hilda Degeryd, områdespolis i Uppsala, berättar om ett ärende i våras då en kille på ett HVB misstänktes använda knark. Men personalen fick inte genomsöka hans rum.

Hilda Degeryd, områdespolis i Uppsala, berättar om ett ärende från i våras. Det gällde en kille i nionde klass som bodde på ett HVB-hem.

– Det fanns stor oro att han sålde narkotika men personalen på boendet hade som jag uppfattade det inte rätt att gå in och titta i hans rum. Så länge han bodde hemma hade ju föräldrarna kunnat gå in i hans rum och titta vad han höll på med. Men när han flyttades till boendet fanns inte längre den möjligheten. Det blev ju jättekonstigt, säger Hilda Degeryd. 

undefined
"Socialtjänsten och Statens institutionsstyrelse behöver andra verktyg för att hantera ungdomarna som deltar i skjutningarna", säger Hanna Paradis.

Hanna Paradis menar att HVB-reglerna skrevs i en tid då de som bodde där främst hade problem med bland annat missbruk och psykisk ohälsa.

– Men idag hanterar HVB-hemmen även unga som mördat och för den gruppen behövs andra bestämmelser, säger hon. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!