Älgförvaltning förändras

Älgars liv och död i svenska skogar är en fråga som för närvarande sysselsätter utredare på Naturvårdsverket.

Uppsala2011-02-27 11:33

 Innan hösten ska föreskrifter finnas färdiga för hur nya älgförvaltningsområden ska bildas och styras.

Förvaltningsområdena ska sedan också delas in i älgskötselområden, och målet är att markägare och jägare ska samarbeta i såväl förvaltnings- som skötselområden så att älgstammen hålls på en för de flesta rimlig nivå.
– Det är en stor reform som håller på att sjösättas och vi får ta ett steg i taget. Ett utkast till hur föreskrifterna för älgförvaltningsområdena ska utformas kommer Naturvårdsverket sannolikt att skicka ut före sommaren, säger Henrik Ericsson, länsveterinär vid länsstyrelsen i Uppsala och en av dem som kommer att delta i arbetet med att ta fram nya förvaltningsområden.
– Förvaltningsområdena ska vara så stora att de rymmer en helt egen älgstam, och också vara avgränsade av naturliga hinder som vägar med viltstängsel och sjöar. Inom varje förvaltningsområde tillsätts en styrelse där markägarna och jägarna har vardera tre representanter. Ordförande med utslagsröst ska en markägare vara, säger Henrik Ericsson.

I Norduppland har Bergvik Skog AB, Stora Ensos dotterbolag som äger bolagsskogarna, velat gå händelserna i förväg och registrera nya älgskötselområden på sina marker.
Mindre markägare och jägare som berörs av sådana förändringar har vänt sig till länsstyrelsen och begärt att nyregistreringar inte ska få ske innan Naturvårdsverkets föreskrifter är fastlagda.
– Vi avvaktar med indelningen av älgskötselområden tills vi är färdiga med förvaltningsområdena. Det viktiga ur länsstyrelsens synpunkt är att älgstammen hålls på en sådan nivå att den är livskraftig, men att skador på skogen samtidigt också hålls inom rimliga gränser. Det kräver samarbete mellan markägare och jägare, men också mellan stora och små markägare, säger Henrik Ericsson.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om