Alger kan användas i livsmedel
Kladdiga alger som plågar badgäster och djur kan i framtiden bli en naturlig beståndsdel i skönhetsmedel, glass och andra livsmedel. Det hoppas forskare vid Uppsala universitet som i sommar ska skörda 10-15 ton alger i Småland.
Algprojektet är ett av tio aktuella projekt som för närvarande bedrivs av utvecklingsbolaget i Uppsala. Andra projekt handlar bland annat om nya verktyg inom gentekniken och bioteknologiska projekt.
Algförsöken i Uppsala har pågått i två år, hittills med väldigt goda resultat.
- I laboratorieförsök har vi använt oss av alger som inte väger mer än några gram. Nu vill vi gå vidare och testa större mängder, säger Lars Jonsson.
I försöken är det endast torkade alger som ska användas. Det behövs upp till ett par ton vilket motsvarar drygt 10 ton alger från havet. Algerna ska skördas vid Oknö utanför Mösterås och fraktas till Uppsala i sommar.
Cellulosan som kan utvinnas ur alger ser annorlunda ut vid studier på så kallad nanonivå. Då är vi nere på atomernas storlek.
- Enligt försöken kan man genom att använda alger minska mängden cellulosa och ändå bibehålla egenskaperna i en tuffare miljö. Man får dessutom ett bredare användningsområde eftersom algens cellulosa exempelvis klarar höga saltkoncentrationer. Dessutom stelnar det inte när det fryser, berättar Lars Jonsson.
Nästa steg är att undersöka om egenskaperna består när man kommer upp i mer omfattande försök. Det är här ett par ton torkade alger kommer in i bilden.
I USA har torkade alger använts som biomassa för att gödsla golfbanor. Det har dock inte varit kostnadseffektivt.
Om försöken i Uppsala även fortsättningsvis pekar på goda resultat är det trots allt inte möjligt att etablera en industri på våra breddgrader.
- Det är alldeles för osäkert att bygga upp en industri i Sverige. Vi måste närmare ekvatorn där man kan skörda alger året runt, säger Lars Jonsson.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!