Åldringsbrott utreds av specialenhet

Brott riktade mot äldre när någon utger sig för att vara barnbarn och behöver låna pengar slår mot hela landet. Två män i Norrköping är misstänkta för flera brott – bland annat i Uppsala.

Foto:

Uppsala2016-07-28 19:30

Det handlar om så kallade åldringsbrott. Den typen av kriminalitet som riktar in sig på äldre människor.

Just nu sitter två personer häktade i Norrköping och är misstänkta för flera fall av bedrägerier. Och tre av dessa kopplas till Uppsala.

Torsten Angervåg är åklagare i Norrköping och tar hand om fallet medan huvudåklagare Anna Lander är på semester. Han berättar att de arbetar med en specialenhet inom polisen som heter Cirkagruppen, som fokuserar på att utreda fall där gärningspersoner ger sig på äldre människor.

– Till exempel kan det handla om när en äldre dam ställer ner sin väska prydligt i en kundvagn och när någon frågar henne om något, plockar en annan person hennes väska, säger Torsten Angervåg. Men många fall är dessa så kallade barnbarnsbrott när någon ringer upp för att lura till sig pengar och utger sig för att vara ett barnbarn eller en anhörig.

LÄS MER: "Det här är otroligt allvarliga brott"

Han förklarar att det är bra om det skrivs om dessa typer av brott då många äldre drar sig för att anmäla dem, då de skäms över att ha blivit lurade. När fler ser att många har drabbats, blir det lättare att att ta steget att höra av sig till polisen.

Torsten Angervåg påpekar att han inte kan alla detaljer i fallet men att det verkar som att gärningspersonerna gör ett förarbete genom att kontrollera den svenska folkbokföringen för att välja ut lämpliga offer. I Uppsala finns det tre anmälningar från i mars.

– Där är det ett klassiskt scenarion när någon okänd har ringt upp och frågat om att låna pengar. I ett fall har de istället fått den målsägande att låna ut smycken, för att sedan pantsätta dem, berättar Torsten Angervåg.

Christer Nordström, presstalespersonpå Uppsalapolisen, är väl bekant med brottstypen. Han förklarar att det är ett brott där anmälningar kommer in till och från. Vanligast är att bedragarna lurar till sig pengar med en historia om att deras bil har gått sönder eller att de ska köpa en ny.

– Det är bara bluff hela tiden och handlar endast om att vilseleda den äldre personen som utsätts för brottet, säger Christer Nordström.

Han berättar att det finns exempel på när den uppringde personen har blivit misstänksam och kontaktat polisen. Dessa ärenden har hög prioritet och då har polisen åkt ut och väntat in bedragaren för att kunna gripa denne på bar gärning.

– Ofta är det samma skojare som ligger bakom flera av brotten runt om i landet. Därför är vi engagerade på ett nationellt plan kring detta.

Vad ligger straffskalan på för dessa bedrägerier?

– Det brukar handla om böter och fängelse. Problemet är att det kan många gånger vara svårt att binda de gripna till brottet. Hos äldre kan minnet svikta. Sådana saker gör det komplicerat, även om vi är övertygade att det rätt gärningsperson. Det är oerhört frustrerande, säger Christer Nordström.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!