Sedan i onsdags har en liten flicka varit försvunnen från det familjehem i Uppsala där hon varit placerad. Försvinnandet skedde i samband med att hennes biologiska föräldrar hälsade på i hemmet. När försvinnandet uppdagades greps de båda föräldrarna av polis och nu sitter de anhållna för olaga frihetsberövande alternativt egenmäktighet med barn. Under lördagen kommer en häktningsförhanling att ske i ärendet. Var flickan kan befinna sig vet inte polisen.
– Det enda vi vet är att den här flickan är fösvunnen. Vi har gått ut med en efterlysning men var hon kan befinna sig vet inte, säger Christer Nordström, presstalesperson vid Uppsalapolisen.
Hur utreder man det här nu?
– Vi håller förhör med personer som vi tror kan veta något om flickans försvinnande och i övrigt är fokuset riktat mot de två personer som sitter anhållna.
Flickans pappa finns sedan tidigare med i polisens belastningsregister. 2012 dömdes han av Uppsala tingsrätt till villkorlig dom efter att ha misshandlat en annan man. Han har även dömts för olovlig körning. 2015 åtalades mannen för brott mot lagen om förbud beträffande knivar och andra farliga föremål, sedan åklagare hävdat att han haft ett svärd på allmän plats. Tingsrätten valde dock att fria honom.
Socialtjänsten i Uppsala är inkopplade på fallet och Jan Holmlund, chef för socialförvaltningen i Uppsala kommun, säger till UNT att en liknande händelse aldrig tidigare inträffat.
– Jag har arbetat här i 29 år och jag har aldrig varit med om att något liknande har inträffat. Varje dag och varje vecka anordnas möten mellan barn i familjehem och biologiska föräldrar, det är en av våra vanligaste sysslor att jobba med.
Ett möte mellan ett barn som är familjehemsplacerad och dess biologiska föräldrar kan enligt Jan Holmlund ske på olika sätt. Det vanligaste är att föräldrar och socialtjänst kommer överens om hur ofta, var och när besöken ska ske. Ett annat alternativ som inte är lika vanligt förekommande är att tingsrätten beslutar om hur umgänget ska se ut.
– Ett tredje alternativ, som är ganska sällsynt, är när ett barn har blivit tvångsomhändertaget. Då är det socialtjänsten som beslutar om hur ofta och när umgänget ska ske, säger Jan Holmlund.
Måste föräldrar rapportera exakt vilka tider som man umgås med barnet och vad man gör?
– Ja, absolut. Även om umgänge mellan barn och föräldrar är frivilligt finns det tydliga spelregler att förhålla sig till. Man måste uppge vilka dagar och vilka tider man ska ses. De uppgifterna ska dessutom komma in i god tid så att barnet får möjlighet att förbereda sig på ett besök.