Aldrig mer campingsemester
Förra sommaren åkte Tanja Lindström och maken Mario Asp på husbilssemester. Ett tiotal gånger har de nekats att få komma in på olika campingplatser. Orsaken är att de är romer. Nu har de gett upp.
Tanja Lindström och maken Mario Asp är romer, vilket medför att de flera gånger har nekats tillträde till campingplatser runtom i Sverige.
Foto: Nina Leijonhufvud
— När jag hämtat ut nycklar och betalat har sedan campingföreståndaren sett min hustru i bilen. Då har vi plötsligt fått besked om dubbelbokning och avvisats, berättar Mario Asp.
Sedan har de sett hur andra ändå släppts in på campingen.
Efter flera misslyckade försök verkade det äntligen grönt på en camping i Dalarna. Paret hade parkerat och kommit till ro. Men då är det någon av gästerna som klagar.
— Ett äldre par som var säsongare sa att: om romerna är kvar så drar vi. Tjejen som jobbade på campingen grät när hon avvisade oss, för dem var det mest en ekonomisk fråga.
Ingen anmälan är gjord
Någon anmälan har de inte gjort, varken till polisen eller Diskriminerings ombudsmannen.
— Man är så van. Klart jag blir berörd när det sker, men jag blundar och går vidare, säger Mario Asp.
Tanja Lindström är just nu sjukskriven från sitt arbete på elektronikåtervinningen. Mario Asp arbetar med ungdomar och flyktingar på Uppsala kommun. Han berättar om hur han tidigare diskriminerats i jobbsammanhang. Att han är rom syns dock inte vid en första anblick. Värre är det för Tanja Lindström. Eftersom paret är finska romer är hennes klädedräkt med lång sammetskjol iögonfallande. Hon vittnar om daglig särbehandling.
— Bara jag går in i en affär så får jag genast en vakt efter mig. Värst är det på stormarknader, det känns som förföljelse, säger Tanja Lindström.
Förra årets semester har lämnat en bitter eftersmak. Tanja Lindström är uppgiven.
— Det kändes hemskt. Vad ska jag säga? Aldrig mer husbilssemester.
Sveriges camping & stugföretagares riksorganisation beklagar att det förekommer diskriminering.
- Ingen som sköter sig ska vägras inträde på våra medlemmars anläggningar, säger vd Lars Isaksson.
I höst ska de därför arbeta mer med etikfrågor för att långsiktigt motverka etnisk och social särbehandling.
Tiina Kiveliö, enhetschef för romerenheten, Uppsala kommun ser att diskrimineringen av romer är omfattande.
— Deras kultur är inte accepterad. Situationen är bedrövlig, även på arbets- och bostadsmarknaden.
Diskriminerings ombudsmannen får in cirka 50 anmälningar om året från romer. Förra året stämdes ett hotell i Eskilstuna på 300 000 kronor för att ha nekat ett romskt par inträde.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!