Äldrevården hinner inte med
25 procent av äldreomsorgens hälso- och sjukvårdspersonal i Uppsala tycker att de inte hinner med sina arbetsuppgifter. Var femte sjuksköterska uppger att det inte upprättas medicinska vårdplaner för patienterna. Det visar en färsk undersökning.
Totalt 507 personer inom kommunal och privat verksamhet har besvarat enkäten.
Av svaren framgår att en stor del av de anställda inte hinner med jobbet. Bland exempelvis vårdbiträden och sjuksköterskor uppger 30 procent att de inte alls eller i ganska låg grad har tillräckligt med tid för att utföra sina arbetsuppgifter.
"Man hinner inte med att sätta vårdtagarna på toaletten varje dag", berättar en undersköterska i undersökningen.
En annan vittnar om att vårdtagarna på avdelningen är så många att det inte alltid finns tid att finnas till hands ens hos döende patienter.
Personalen önskar mindre stress och vill "sluta behandla vårdtagarna efter löpande bandsprincipen".
Brister i vården
Även på flera andra områden påvisar enkätsvaren brister i vården:
* Var fjärde uppger att verksamheten har ingen eller liten tillgång till läkare.
* Var femte sjuksköterska får inte den information de behöver för att kunna utföra sina arbetsuppgifter tillfredsställande.
* En av fyra anser att hans eller hennes kompetens inte alls eller bara i låg grad tas tillvara.
Vårdplaner
Till de positiva inslagen hör att så gott som samtliga tycker att de har rätt kompetens för jobbet samt att sju av tio känner stöd från chefen.
Rapporten avslöjar att det slarvas rejält med patienternas vårdplaner. I många fall upprättas inga vårdplaner och 15 procent av de svarande berättar att planerna följs inte alls eller bara i låg grad.
— Enligt lag ska en vårdplan upprättas för patienter som skrivs ut från sjukhus och som behöver sjukvårdsinsatser av exempelvis kommunen, uppger Sylvia Norén vid Socialstyrelsen.
— Frågan är hur personalen vet hur de ska hjälpa patienten om det inte finns någon vårdplan.
Birgitta Mogård-Beckman, medicinskt ansvarig sjuksköterska i Uppsala kommun, tror att bristen på vårdplaner inte behöver ge så stora medicinska konsekvenser.
— Det handlar mer om att patienten kan uppleva otrygghet eller att omhändertagandet är oprofessionellt.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!