I den mån det finns en generell åldersgräns för när det börjar bli svårt att få nytt jobb så ligger den ungefär tio år före pensionsåldern, enligt Björn Sweno, vd på Capto HR som är ett Uppsalabaserat rekryteringsföretag.
– Anledningen till det skulle jag säga är kopplat till hälsotillstånd, energinivå och flexibilitet samt en kostnad för arbetsgivaren att kompensera tjänstepensionskostnaderna. Främst gäller det mindre bolag som är mer sårbara, säger han.
När Capto HR får ett uppdrag är det vanligt att arbetsgivaren efterfrågar en person mellan 30 och 55 år. Det händer att arbetsgivare hakar upp sig på ålder.
– Men när vi diskuterar detta brukar gränserna luckras upp. I vissa yrken kan det vara en fördel att anställa en äldre person eftersom äldre inte byter jobb lika ofta som till exempel 80-talister, säger Björn Sweno.
Jobb som är svårast att få efter 50 år fyllda finns enligt honom inom bland annat administration, kundservice, enklare ekonomitjänster och liknande. Konkurrensen om dessa jobb är hård. Även inom vissa it-yrken är det svårare, där behöver man uppdatera sig på nya tekniker på sin fritid.
– Men för genuint teknikintresserade gäller inga åldersbegränsningar, säger Björn Sweno.
Han tillägger att inom ingenjörsyrken och byggsektorn, där det råder generell brist på kompetens, är det lätt att få jobb för äldre med rätt kompetens.
I en studie som Riksförsäkringsverket gjorde 2001 nyanställde personalchefer sällan eller aldrig personer över 50 år. 2009 kom ett förbud mot åldersdiskriminering, men diskrimineringsombudsmannen har konstaterat att åldersdiskrimineringen lever kvar. Rekryteringskonsult Susanne Dammert hävdar dock att det inte är vad hon upplever. Hon arbetar på Poolia i Uppsala som rekryterar kvalificerade tjänstemän inom ekonomi, it, administration, teknik, life science och juridik.
– Vi presenterar de kandidater som vi finner mest lämpade utifrån kravprofilen. Vi ser inte att arbetsgivarna väljer bort någon på grund av ålder, utan av skäl som kompetens, erfarenhet och personlighet. De bäst lämpade får uppdraget, säger hon.
Hon berättar att de på Poolia har diskrimineringslagstiftningen i ryggmärgen när de vaskar fram kandidater, men hon betonar att det i slutändan är kundens beslut vem de ska anställa.
Inte heller Kina Gustafson, erfaren arbetsförmedlare på Arbetsförmedlingen i Uppsala, kan säga att hon ser någon tydlig åldersdiskriminering.
– Vi avaktualiserar dagligen äldre personer på grund av att de har fått arbete. I dag till exempel var det en man som passerat 60 och utbildat sig till undersköterska genom Arbetsförmedlingen som fått arbete. Innan han fick jobbet trodde han att ingen skulle vilja anställa någon så gammal. Det är inte ovanligt att äldre får jobb, men det gäller att de vågar tro på sin kompetens, säger hon.
På fredagar har Arbetsförmedlingen i Uppsala något de kallar jobbchansen, ett slags ”speed dating”. Då får arbetssökande möjlighet att träffa arbetsgivare och visa upp vem de är. Det är en fördel för äldre, tror Kina Gustafson.
– I vårt digitaliserade samhälle tror jag att en del människor inte når arbetsgivaren. Jag tror många tappas bort i flödet av ansökningar via e-post.
Hon råder äldre arbetssökanden att inte inleda sin jobbansökan med ålder och intressen.
– Att du är 56 år, har många hundar och älskar att sticka är inte intressant. I stället ska du lyfta fram din kompetens i förhållande till jobbet du söker. Du kan också framhäva fördelarna med att inte behöva vara hemma för vård av barn.
Generellt är arbetslösheten större bland män, även i högre åldrar. Enligt Kina Gustafson beror det på att kvinnor är mindre prestigebundna.
– De flesta kvinnor kan nöja sig med mindre kvalificerade arbeten bara för att ha en försörjning, medan många män identifierar sig mer med sin utbildningsbakgrund, säger hon.
Hennes tips är att våga tänka utanför de traditionella yrkesbanorna, vara beredd att pendla och att marknadsföra sin kompetens och erfarenhet.